Ruim 50 jaar ervaring
Persoonlijk advies op maat
Wereldwijd aanbod
Teatro Alighieri 300 dpi
U bevindt zich hier: Home
Reisaanbod
Muziekreizen
NRC Lezersreis Ravenna

Ravenna Festival: Autumn Trilogy

muziekreizen

Herfst-trilogie Ravenna: Maestro Muti

Ravenna: schatkamer van vroegchristelijke en Byzantijnse kunst én van een befaamd festival

Mozart
Mozaïken
Opera
Volgend vertrek
15-12-2023
Reisduur
4 dagen
Vertrekpunt
Schiphol
Reisleider
Leo den Oudsten
Vliegtuig
KLM
Destin
Vanaf 1.998,-
Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.
Brochure aanvragen Brochure aanvragen
Navigatie
Unieke belevenis Muziekprogramma Programma en excursies Reisinformatie Prijsinformatie
Brochure aanvragen Brochure aanvragen

Oude kunstschatten en actuele opera’s

Ravenna is niet alleen bekend om zijn kostbare mozaïeken en vroegchristelijke kerken, die zeer indrukwekkend zijn en het gevoel geven in een andere wereld beland te zijn. U bezoekt alle belangrijke basilieken en mausolea om de architectuur en kunstschatten te bewonderen. Maar Ravenna herbergt ook een internationaal befaamd festival. Sinds 2012 bestaat er naast het zomerfestival ook een festival in de herfst, dat elk jaar een bepaald thema heeft. Dit jaar belooft wel een heel bijzondere editie te worden: het festival staat helemaal in het teken van Riccardo Muti die aan de wieg van het festival stond. Zijn vrouw, Maria Cristina Mazzavillani heeft het festival in 1990 opgericht. Muti dirigeert het gehele herfstfestival en wijdt het aan zijn grote landgenoot Giuseppe Verdi. U hoort van hem zijn vroege opera Nabucco met het geliefde slavenkoor alsmede Bellini’s opera vol passie en tragedie, Norma.

shutterstock_1500772475 Basilica di San Vitale
Basilica di San Vitale
shutterstock_470616836 Galla Placidia
Galla Placidia
shutterstock_1491046469 Basilica di SantApollinare Nuovo
Basilica di Sant'Apollinare Nuovo
shutterstock_121669900 Archiepiscopal Museum
Archiepiscopal Museum
shutterstock_511333342 Dozza
Dozza
shutterstock_154605287 Mausoleo Teodorico
Mausoleo di Teodorico
Veeg naar links

Muziekprogramma

 • Zaterdag 16 december, opera Norma (Bellini) – concertante uitvoering - inbegrepen
 • Zondag 17 december: opera Nabucco (Verdi) – concertante uitvoering - inbegrepen

Het muziekprogramma wordt nader beschreven onder de afbeeldingen. 

 

Zaterdag 16 december: opera Norma (Bellini)

Teatro Aligheri (20:30 uur)

Dirigent
Riccardo Muti

‘Opera moet ons doen wenen, beven, sterven door haar zang …’ aldus Bellini. Dat is hem zeker gelukt in zijn indringende opera Norma. Met aria’s van onbeschrijfelijke lyrische expressiviteit – zoals ‘Casta Diva’ – geldt Norma als meesterwerk van de bel canto. Het verhaal van de priesteres Norma die omwille van liefde een dubbelleven leidt, zit vol van passie en extreme emotionele situaties, waar niet alleen plaats is voor tederheid maar ook voor haat en wraak. De eisen aan de sopraan en tenor zijn dan ook enorm hoog, zowel qua zangtechniek als acteren. Deze dramatische opera vol met gloedvolle muziek voert u naar passionele hoogten.

HSO_Norma_(2020)_c-Hans_Jörg_Michel_01_klein

Zondag 17 december: opera Nabucco (Verdi)

Teatro Aligheri (15:30 uur)

Dirigent
Riccardo Muti

Met Nabucco is Verdi doorgebroken, mede dankzij het nog steeds geliefde slavenkoor. Tijdens de première in Milaan herkenden de Milanezen daarin zichzelf, namelijk hun onderdrukking door de Oostenrijkers. Het verhaal gaat om de Hebreeuwse bevolking van Jeruzalem die tegen de Babylonische indringers voor hun vrijheid vechten. 

Nabucco FotoEnnevi FENENA-Geraldine-Chauvet

Programma en excursies

Dag 1 - Aankomst in Ravenna

Vandaag vliegt u per directe KLM vlucht van Amsterdam naar Bologna. Hier zullen we onder begeleiding van onze gids per privé transfer naar het hotel in Ravenna worden gebracht. Na even tot rust te zijn gekomen geniet u van een gezamenlijk diner in een restaurant. 

shutterstock_126220676 Ravenna People Square

Dag 2 - Ontdek de oudheden in Ravenna tot de 5e eeuw na Christus

Vanochtend geniet u van uw eerste uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel. De gehele dag staat in het teken van het ontdekken van Ravenna's mooiste bezienswaardigheden. Onder begeleiding van een deskundige gids bezoekt u Basilica di San Vitale, een vroegchristelijke basiliek welke bekend staat om zijn indrukwekkende koepel. Binnen kunt u de sprankelende mozaïekkunstwerken zien die alle vier de zijmuren en het apsisgewelf sieren. Tevens bezoeken we nog een basiliek, welke geldt als een van de meest historische plaatsen van Italië. In de Basilica di Sant'Apollinare Nuovo vindt u met goud bedekte fresco’s en markante stenen bogen. Dit paleis dateert zelfs al van voordat Ravenna de hoofdstad werd van het Byzantijnse Rijk. Binnen is er volop prachtige kunst en kleurrijke mozaïken te vinden. Aansluitend geniet u van een gezamenlijke lunch. 

Hierna vervolgen wij onze ontdekkingstocht door Ravenna en bezoeken we het Archiepiscopal Museum, een gebouw dat al dateert uit de 5e eeuw en waar u kunst uit voornamelijk de 6e eeuw terugvindt zoals het zilveren kruis van aartsbischop Agnello. In de Hal van de planeten kunt u kunst tussen 1500 en 1800 bewonderen. Tevens bezoeken we het oudste gebouw van Ravenna; het Neonian Baptistery, welke er van buiten wellicht eenvoudig uitziet, echter van binnen vindt u een overweldigende reeks gekleurde mozaïeken die religieuze taferelen uitbeelden zoals Johannes die Jezus doopt en een processie van de twaalf apostelen.

Het diner is op eigen gelegenheid. Per privétransfer wordt u naar het Teatro Allighieri gebracht voor de eerste opera van uw reis: opera Norma!

shutterstock_63326599 Basilica di San Vitale

Dag 3 - Basilici di Sant'Apollinare en Mausoleo di Teoderico

Na het ontbijt verzorgt uw reisleider de tweede en laatste muziektoelichting van uw muziekreis, ditmaal over de opera Nabucoo die vanavond op het programma staat. Aansluitend wordt u per touringcar naar Classe gebracht, een klein dorpje net buiten Ravenna om hier de Basilica di Sant'Apollinare in Classe te bezoeken. Onder begeleiding van uw deskundige gids komt u achter de verhalen van de plunderingen die hier hebben plaatsgevonden. De basiliek beschikt nog steeds over zijn bijzondere originele structuur en interieur, welke door de jaren heen en plunderingen niet verloren zijn gegaan. Op de terugweg naar uw hotel maken we een korte stop bij het Mausoleo di Teodorico. Dit mausoleum is het belangrijkste grafmonument gebouwd door de Ostrogoten in Italië, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed Ravenna.

De lunch is op eigen gelegenheid. Halverwege de middag bent u van harte welkom in Teatro Alighieri voor opera Nabucco. Het laatste muzikale hoogtepunt van uw reis. Na afloop genieten we gezamenlijk van een diner in een nabijgelegen restaurant en is er volop ruimte om uw ervaringen van de opera met elkaar te delen. 

shutterstock_1134048998 SantApollinare in Classe (niet in Ravenna)

Dag 4 - Afscheid van het Byzantijnse rijk

Vanochtend geniet u van uw laatste ontbijtbuffet en checken we uit bij het hotel. Per touringcar wordt u naar Bologna gebracht waar we,  alvorens we richting het vliegveld gaan deze stad ontdekken. Onder begeleiding van een deskundige gids wandelen we gezamenlijk door Bologna en vertelt deze gids u meer over de historische hoofdstad van Emilia-Romagna. U geniet van een gezamenlijk afscheidslunch en wisselt al uw ervaringen en indrukken met uw reisgezelschap. Aansluitend transfer naar het vliegveld voor de directe KLM-vlucht naar Amsterdam. 

Programmawijzigingen voorbehouden.

Italië - Bologna

Reisinformatie

Uw hotel

Hotel NH Ravenna****
Dit uitstekende 4-sterrenhotel ligt dichtbij de Basiliek van Sant’Apollinare Nuovo. Gelegen in het historische centrum van de stad liggen de meeste bezienswaardigheden in de buurt van het hotel. Zo kunt u op loopafstand de basilieken van San Giovanni Evangelista en San Vitale bewonderen. Het hotel biedt u gratis Wi-Fi en in de hotelkamers vindt u moderne meubels en faciliteiten. 

NH Ravenna - Exterieur
NH Ravenna
NH Ravenna - Entree
Entree
NH Ravenna - Bar
Bar
NH Ravenna - Bar Restaurant
Bar Restaurant
NH Ravenna - Standard Double Room
Impressie hotelkamer
NH Ravenna - Badkamer
Badkamer
Veeg naar links

Uw reisleider

Uw muziekreis naar Ravenna wordt begeleid door Leo den Oudsten.

Musicoloog & specialist in opera's
Leo den Oudsten

Leo den Oudsten gaf in 1999 na de voltooiing van zijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht zijn werkzame leven een andere richting. De musicoloog geeft sinds die tijd talrijke muzieklezingen, operacursussen en inleidingen. "Eigenlijk wil ik mij zo breed mogelijk opstellen als het gaat om muziek. Maar als ik moet kiezen, zou mijn specialisatie zonder enige twijfel opera zijn. Opera heeft zoveel te bieden, meer dan muziek alleen en dat is wat ik juist zo aantrekkelijk vind. Graag wil ik mijn kennis delen met anderen en ik vind het leuk om het uit te dragen."

Leo den Oudsten-1

Vervoer

Directe vluchten met KLM
15-12-2023, Amsterdam – Bologna, 10:35 tot 12:20 uur, KL 1583
18-12-2023, Bologna – Amsterdam, 17:10 tot 19:15 uur, KL 1592
Schemawijzigingen voorbehouden

Vanaf acht weken voor vertrek zijn wij veelal genoodzaakt niet geboekte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Vanaf dat moment bestaat de mogelijkheid dat wij alleen nog tickets in een duurdere tariefsklasse kunnen boeken, waardoor wij u een vluchttoeslag moeten doorberekenen. Uiteraard wordt u in dat geval bij boeking hierover geïnformeerd.

Bagageregeling KLM
Bij uw vlucht is altijd 12 kg hand- en 23 kg ruimbagage inbegrepen. Wilt u meer kilo’s meenemen kunnen wij dat voor u bijboeken tegen een meerprijs.

Taxiservice vanaf uw huisadres
Onbezorgd op reis? Boek dan een privé taxi vanaf uw huisadres tot het vertrekpunt van de reis. Geen gesleep met koffers: een ontspannen begin van uw reis! De kosten zijn afhankelijk van de route. Onze reisspecialisten informeren u graag!

 

Taxiservice

Muziektickets

Wij reserveren uw muziektickets rechtstreeks bij operahuizen of via gerenommeerde agentschappen, die hiervoor reserveringskosten en een voorverkooptoeslag berekenen. Deze toeslagen kunnen oplopen tot 55%. De prijzen op uw muziekticket kunnen dus afwijken van de prijs die wij onze partners betalen. Wij raden u aan om op tijd te boeken, zodat u verzekerd bent van muziektickets in een goede categorie. Boeken via Hannick Reizen voorkomt teleurstellingen en lange wachttijden bij de kassa.

Bij annulering worden de muziektickets altijd 100% in rekening gebracht.

Verantwoord op reis

Bij Hannick Reizen kunt u uw CO2 voetafdruk compenseren. Voor elke € 10,- plant ZOA 4 bomen voor u! Op deze reis kunt u uw CO2 voetafdruk compenseren door 8 bomen p.p. te doneren of een deel ervan. Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld.
Klik hier voor meer informatie.

Prijsinformatie

Reissom
Inbegrepen
Toeslagen
Voorwaarden
4-daagse muziekreis Herfst-trilogie Ravenna: Masestro Muti
Vanaf 1.998,- p.p.

Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.

Meer bedenktijd nodig? Neem een optie!
Twijfelt u nog een beetje? Heeft u wel plannen om een muziekreis te gaan maken, maar kunt u nog niet definitief beslissen? Neem dan een vrijblijvende optie!
Wij houden dan een plaatsje voor u vrij op deze reis. Want we hebben graag dat u met ons mee gaat. Op deze manier heeft u meer tijd om er nog even over na te denken en voorkomt u de teleurstelling van prijsverhoging of een volgeboekte reis.

Vertrekdatum
Prijs per persoon
15 december 2023
v.a. 1.998,-
 • Geheel muziekprogramma inbegrepen inclusief goede categorie zitplaatsen
 • Verblijf (3 overnachtingen) in het centraal gelegen 4-sterren hotel NH Ravenna (incl. ontbijt) 
 • 4 keer lunch of diner 
 • Een glaasje wijn en kopje koffie tijdens de maaltijden buiten de deur
 • Directe KLM-vlucht (incl. ruimbagage)
 • Boeiende muziektoelichtingen door uw Hannick-reisleider
 • Excursieprogramma en entreegelden

Muziekprogramma

Inbegrepen 
Zaterdag 16 december: opera Norma (Bellini) 
Zondag 17 december: opera Nabucco (Verdi)

 

 

Toeslagen

• Toeslag 2-persoonskamer voor alleengebruik € 198,-
• Eventuele brandstoftoeslag
• Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.

Op deze reis zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

- ANVR-voorwaarden
- SGR-voorwaarden
- Garantieregeling Stichting Calamiteitenfonds Reizen
- Algemene voorwaarden / Boekingsinformatie van Hannick Reizen zoals vermeld op deze website

Betaling
Hannick Reizen is aangesloten bij de ANVR en SGR. Voor u de garantie dat uw muziekreis in goede handen is. Zodra u van ons de bevestiging, welke tevens de factuur is, heeft ontvangen, verzoeken wij u 15% van de totale reissom + een verhoging van de aanbetaling aan ons over te maken, dit is de aanbetaling. Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te zijn. Indien u uw muziekreis boekt binnen 6 weken voor aanvang van de muziekreis dan dient u na ontvangst van de bevestiging/factuur de totale reissom per direct aan ons te voldoen.

Voorwaarden
Op deze reis zijn de ANVR- en SGR-voorwaarden van toepassing, evenals de Algemene Voorwaarden zoals vermeld op deze website. Echter voor deze muziekreis hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Wijzigingen in het dag- en muziekprogramma om organisatorische redenen voorbehouden.
Indien een aanmelding ongedaan wordt gemaakt, zijn per persoon de volgende annuleringskosten verschuldigd:

 • Bij annulering tot 65 dagen voor vertrek: 15% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf 65 dagen (inclusief) tot 42 dagen (exclusief) voor vertrek: 35% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf 42 dagen (inclusief) tot 28 dagen (exclusief) voor vertrek: 55% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf 28 dagen (inclusief) tot 5 dagen (exclusief) voor vertrek: 85% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf de 5e dag voor vertrek: de volledige reissom.

Tarieven en voorwaarden vliegtickets
Vliegtickets zijn beschikbaar in diverse klassen. In elke klasse gelden verschillende voorwaarden en tarieven. De vliegtickets die Hannick Reizen voor u boekt zijn non-refundable, waardoor de tickets niet kosteloos gewijzigd kunnen worden. Bedragen voor vluchten zijn niet-restitueerbaar (geen geld terug). Mocht u een vliegticket wensen te boeken voor de businessclass dan maken wij dit graag voor u in orde.

Hannick Reizen_Jerina_CTA Blok
Wij staan voor u klaar
Onze Travel Consultants geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze bijzondere muziekreizen en de verschillende mogelijkheden. 

Bel +31 (0)88 - 13 07 340
Brochure Hannick Muziekreizen najaar-advent 2023 (3)
Luxe brochure
De mooiste muziekreizen in één brochure
 • Boordevol reisinspiratie
 • Unieke arrangementen
 • Gratis bij u thuisbezorgd
Brochure aanvragen

Vergelijkbare reizen

Bekijk onze selectie bijzondere en unieke muziekreizen naar de mooiste operahuizen en hoogstaande festivals met medewerking van de allerbeste musici