Ruim 50 jaar ervaring
Persoonlijk advies op maat
Wereldwijd aanbod
Konzerthaus Wenen shutterstock
U bevindt zich hier: Home
Ontdek Destin
Hannick Reizen
Nieuwjaarsconcert Wenen

Nieuwjaarsconcert Wenen

Brochure aanvragen Brochure aanvragen

Nieuwjaarsconcert Wenen, een once-in-a-lifetime experience

Het Nieuwjaarsconcert in Wenen. Elk jaar op 1 januari kunnen muziekliefhebbers weer uitzien naar dit meest prestigieuze en meest bekeken klassieke muziek evenement ter wereld in Wenen, uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker. Al sinds 1941 wordt het concert op Nieuwjaarsdag in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein uitgevoerd. De live uitzending van het Nieuwjaarsconcert Wenen vanuit de Musikverein is een bijzondere traditie geworden. Het concert trekt ruim een miljard kijkers in meer dan veertig landen. Het is voor elke dirigent een eer om het Nieuwjaarsconcert te dirigeren.

Nieuwjaarsconcert Wenen & Wiener Philharmoniker

De Wiener Philharmoniker is een Oostenrijks symfonieorkest dat in 1842 werd opgericht. Naast hun concerten in hun thuisbasis, de Wiener Musikverein, en diverse andere zalen, vormen zij ook het orkest van de Weense Staatsopera onder de naam Orchester der Wiener Staatsoper. Het orkest behoort tot de beroemdste orkesten ter wereld en deelt volgens vele experts een gedeelde eerste plaats met de Berliner Philharmoniker en het Amsterdamse Koninklijk Concertgebouworkest.

De dirigent en componist Otto Nicolai begon in 1842 met een orkest onder de naam ‘Philharmonische Akademie’, dat jaarlijks enkele concerten verzorgde. Van begin af aan is het een geheel onafhankelijk orkest waarbij de leden bij meerderheid van stemmen besluiten nemen. Onder leiding van verschillende grote dirigenten bereikte het orkest spoedig een tot dan toe ongekend hoog niveau. Tot de dirigenten die het orkest leidden, behoren Hans Richter, Gustav Mahler, Richard Strauss, Bruno Walter, Clemens Krauss en Wilhelm Furtwängler. Na 1933 heeft het orkest geen chef-dirigent meer gekend. Niettemin valt er een aantal dirigenten te noemen die vaak de Wiener Philharmoniker hebben gedirigeerd, zoals Herbert von Karajan, Josef Krips, Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Carlos Kleiber, Karl Böhm en Bernard Haitink.

Een orkestlid word je niet zomaar

Om orkestlid te worden moet men eerst drie jaar in het orkest van de Weense Staatsopera gespeeld hebben. De leden van het orkest beslissen na deze tijd of men tot de Wiener Philharmoniker wordt toegelaten. Lange tijd konden vrouwen geen lid van dit orkest worden, al mochten zij incidenteel wel meespelen. Vanaf september 2008 wordt de positie van concertmeester van het orkest van de Weense Staatsopera regelmatig bezet door een vrouw.

De opstelling tijdens het Nieuwjaarsconcert Wenen

Het programma van het Nieuwjaarsconcert Wenen wordt veelal grotendeels bepaald door de componistenfamilie Strauss. De muziek bestaat met name uit licht klassieke stukken zoals walsen en polka’s van met name componisten uit Oostenrijk zelf. De afsluiting van het Nieuwjaarsconcert Wenen is traditioneel de concertwals An der schönen blauen Donau en, begeleid door handenklappend publiek, de Radetzkymars.

Het gebouw waarin het Nieuwjaarsconcert Wenen plaatsvindt is al even indrukwekkend als het programma: de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein, hét concertgebouw van de Oostenrijkse hoofdstad en derhalve een perfecte locatie voor het Nieuwjaarsconcert Wenen.

Dirigenten van het Nieuwjaarsconcert Wenen

De geschiedenis van het Nieuwjaarsconcert gaat terug tot 1939. Clemens Krauss stelde toen namelijk de traditie in van de Nieuwjaarsconcerten, die overigens de eerste twee jaar op 31 december ten gehore werden gebracht. Clemens Krauss dirigeerde de eerste zeven edities van het Nieuwjaarsconcert in Wenen, en nadat Josef Krips het twee jaar had overgenomen, stond hij op 1 januari nog eens zeven keer op de bok voor de Wiener Philharmoniker. Willi Boskovsky was van 1955 tot 1979 25 jaar aaneengesloten de dirigent tijdens het Nieuwjaarsconcert Wenen. Andere noemenswaardige dirigenten die meermalen het Nieuwjaarsconcert in Wenen hebben geleid zijn Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Mariss Jansons en Daniel Barenboim.

Het Nieuwjaarsconcert Wenen op tv / radio

De schitterende muziek van het Nieuwjaarsconcert Wenen wordt ’s morgens vanaf 11:15 uur live ten gehore gebracht op NPO Radio 4. Wie ook de beelden wil aanschouwen, zet de televisie aan op NPO 1. Maar voor degenen die niet in de gelegenheid zijn het Nieuwjaarsconcert in Wenen op tv of radio te bekijken en beluisteren, wordt er ook altijd een CD van het concert opgenomen, en sinds 2012 wordt er ook een DVD van het Nieuwjaarsconcert Wenen uitgebracht.

Stel zelf uw ideale reis naar het Nieuwjaarsconcert in Wenen samen!

Wilt u een bezoek brengen aan het Nieuwjaarsconcert in Wenen? Wij maken graag een voorstel voor u. In uw reissom is veel inbegrepen. Zo ontvangt u een eerste categorie ticket voor het Nieuwjaarsconcert in de Musikverein, verblijft u drie nachten in een centraal gelegen hotel in het centrum van Wenen, inclusief ontbijtbuffet, en vliegt u rechtstreeks naar de muzikale hoofdstad. Tevens ontvangt u een 72-uur Wienkarte waarmee u de stad kunt ontdekken door middel van het openbaar vervoer. Raadpleeg de algemene reisvoorwaarden voor eventuele toeslagen en overige zaken omtrent uw individuele klassieke muziek reis naar het Nieuwjaarsconcert Wenen.

Hannick Reizen_Jerina_CTA Blok
Wij staan voor u klaar
Onze Travel Consultants geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze bijzondere muziekreizen en de verschillende mogelijkheden. 

Bel +31 (0)88 - 13 07 340
Hannick brochure muziekreizen_najaar en kerst 22-23
Luxe brochure
De mooiste muziekreizen in één brochure
  • Boordevol reisinspiratie
  • Unieke arrangementen
  • Gratis bij u thuisbezorgd
Brochure aanvragen