Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
1  AMADEUS_Cara_Suite
Home
Onze klanten aan het woord

Onze klanten aan het woord

Sprookjescruise 
door de Donaudelta

Langzaam voert het schip in de schemering langs de kust van Boedapest. Vanaf het water ligt de stad er in de avondverlichting sprookjesachtig bij. Op het dek is het goed toeven met een goed glas wij in de hand. De walsen en polka's van Strauss klinken subtiel op de achtergrond. Het is voor Nienke Hermanides een van die kippenvelmomenten van haar twaalfdaagse riviercruise over de Donau.

Een groepsreis, dat had ze weleens gedaan. Maar een riviercruise, nee dat was er nog nooit van gekomen. Totdat vrienden Nienke Hermanides vroegen mee te gaan met Friendship Cruises. Samen met haar man Ruud Holstvoogd stapte ze aan boord van het luxe hotelschip Amadeus Star voor een reis door Roemenië, Bulgarije, Servië, Kroatië, Hongarije, Slowakije en Oostenrijk. 

“Vanuit de sfeervolle panoramalounge of het zonnedek hadden we een schitterend uitzicht op het Donaulandschap dat ons voorbijtrok. Een riviercruise met een gouden randje”, blikt de gepensioneerde inwoonster uit Bergen opgetogen terug.

Wat maakte dat gouden randje? 

“Het begon al met het hotel in Boekarest, dat was van absoluut topniveau. Na inscheping aan boord van ons hotelschip, dat qua ambiance weinig onderdeed voor ons luxe onderkomen in Boekarest, was het puur genieten. Historische stadjes, pittoreske dorpjes en prachtig natuurschoon wisselden elkaar af. Friendship Cruises legt echt de loopplank voor je uit. De excursies naar de historische steden Bratislava, Boedapest en Belgrado waren niet alleen indrukwekkend, maar ook erg goed georganiseerd. Het bezoek aan het imposante Parlementsgebouw van communistische leider Ceaușescu en het Openluchtmuseum vond ik fantastisch.” 

Hoe heeft de reisleiding daar een rol ingespeeld? 

“De Nederlandssprekende cruiseleader was een genoegen om mee te maken. Voordeel is dat hij in de contreien van de landen heeft gewoond die we bezochten. Hij spreekt de talen en heeft er ook boeken over geschreven. Je krijgt dus geweldig veel informatie over de Oost-Europese landen. Erg interessant waren de bijeenkomsten waarin hij vertelde over de cultuur, politiek en het communistische systeem. Verder was ik onder de indruk van de creativiteit van de crew. Vooral als er snel geïmproviseerd moet worden. We hebben bijvoorbeeld meegemaakt dat we door corona Servië niet in mochten, dan is nog dezelfde middag een alternatief programma ingericht met een quiz en tombola.”

Nienke Hermanides_Friendship Riviercruises

"Deze reis heeft al onze verwachtingen van een riviercruise overtroffen."

Nienke Hermanides, klant Friendship Cruises

Wat maakte de verzorging aan boord bijzonder? 

“Om te beginnen het prachtige schip met alle faciliteiten aan boord die je je maar kunt wensen. Je slaapt in stijlvol ingerichte en royale cabines. Alles wordt ook heel goed schoongemaakt. Het eten was fantastisch, van ontbijt en lunch tot aan het luxueuze avondmaal. Met dagelijks in de middag ook nog een buffet met patisserie. De bediening doet zo zijn best voor je. Friendship Cruises is een schitterende organisatie. 

Het voelt veilig en vertrouwd. Ik weet nog dat in Boedapest een medepassagier hard viel. Toen ze aankwam bij het schip was alles al geregeld. Onder begeleiding van de reisorganisatie kon ze direct naar het ziekenhuis en bij terugkomt wachtte een verwendiner bij haar hut. Zo’n verzorging heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

Hoe is het om met gelijkgestemden op pad te gaan? 

“Je vormt aan boord echt een gemeenschap. We hadden 35 Nederlanders aan boord, maar ook Duitsers en Israëliërs. Erg prettig is dat er voldoende ruimte aan boord is. ’s Avonds kon je met elkaar interessante gesprekken voeren, terwijl er op de achtergrond een leuk bandje optrad. We hebben er zelfs leuke contacten aan overgehouden.”

Wat is het meest bijzondere moment wat is bijgebleven? 

“Ik herinner me een geweldige avond die de crew voor ons had georganiseerd. Met de boot voeren we langs Boedapest dat magisch verlicht is in het donker. We kregen van de reisleider alle ins en outs over die stad. Het parlementsgebouw was prachtig uitgelicht. We stonden met z’n allen op het voordek met een hapje en een drankje en genoten van de achtergrondmuziek van Strauss. Het was net een sprookje. Een ander hoogtepunt ervaarde ik bij de passage van de IJzeren Poort door de Karpaten en de uitlopers van het Balkangebergte. Het is een hele smalle doorvaart. Schitterend om dat vanaf het schip te beleven.”

Smaakt deze reis naar meer? 

“Friendship Cruises heeft dit geweldig georganiseerd. Het zit zo degelijk in elkaar. Alles klopt. Ik zou zo weer mee willen. Een cruise naar Griekenland of het bevaren van de Saône, Rhône en Seine. Ja, dat lijkt me wel wat.”

Servicefotografie Destin_Team Friendship_Mandy
Zelf ook een luxe riviercruise maken?

Onze Travel Consultants geven u graag advies over alle mogelijkheden. Of bekijk alvast het reisaanbod riviercruises om inspiratie op te doen! 

Bekijk alle riviercruises