Ruim 50 jaar ervaring
Persoonlijk advies op maat
Wereldwijd aanbod
Herfst Trilogie in Byzantijns Ravenna
U bevindt zich hier: Home
Reisaanbod
Muziekreizen
Herfst-trilogie Ravenna

Ravenna Festival: Autumn Trilogy

muziekreizen

Herfst-trilogie Ravenna: Mozart - Da Ponte

Ravenna: schatkamer van vroegchristelijke en Byzantijnse kunst én van een befaamd festival

Mozart
Mozaïken
Opera
Volgend vertrek
--
Reisduur
5 dagen
Vertrekpunt
Schiphol
Reisleider
Leo den Oudsten
Vliegtuig
KLM
Destin
Vanaf 2.198,-
Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.
Brochure aanvragen Brochure aanvragen
Navigatie
Unieke belevenis Muziekprogramma Programma en excursies Reisinformatie Prijsinformatie
Brochure aanvragen Brochure aanvragen

Oude kunstschatten en actuele opera’s

Ravenna is niet alleen bekend om zijn kostbare mozaïeken en vroegchristelijke kerken, die zeer indrukwekkend zijn en het gevoel geven in een andere wereld beland te zijn. U bezoekt alle belangrijke basilieken en mausolea om de architectuur en kunstschatten te bewonderen. Maar Ravenna herbergt ook een internationaal befaamd festival. Sinds 2012 bestaat er naast het zomerfestival tevens een festival in de herfst, welke elk jaar een bepaald thema heeft. Dit jaar gaat de aandacht uit naar Mozart en Da Ponte, die drie opera’s samen hebben geschreven. Mozart en Da Ponte pasten goed bij elkaar en vulden elkaar perfect aan. De opera’s zijn zowel in het libretto als in de muziek uitgesproken geestig en op een ‘leuke’ manier kritisch op de gevestigde orde. Ivan Alexandre wil een nieuw licht op deze drie meesterwerken laten schijnen door deze achter elkaar te laten zien en de samenhang ertussen te verduidelijken. Verleiding speelt in alle drie de opera’s een prominente rol en daarmee gepaard gaande de rol van mannen en vrouwen. Een onderwerp dat nog steeds actueel is. U geniet van een volledig verzorgd programma en geniet naast het bijzondere muziekprogramma van interessante culturele activiteiten en culinaire hoogstandjes. 

shutterstock_1500772475 Basilica di San Vitale
Basilica di San Vitale
shutterstock_470616836 Galla Placidia
Galla Placidia
shutterstock_1491046469 Basilica di SantApollinare Nuovo
Basilica di Sant'Apollinare Nuovo
shutterstock_121669900 Archiepiscopal Museum
Archiepiscopal Museum
shutterstock_1391746286 Dozza
Dozza
shutterstock_154605488 Mausoleo Teodorico
Mausoleo di Teodorico
shutterstock_1795328785 Galla Placidia
Galla Placidia
Veeg naar links

Muziekprogramma

 • Vrijdag 4 november, opera Le nozze di Figaro - inbegrepen
 • Zaterdag 5 november, opera Don Giovanni - inbegrepen
 • Zondag 6 november, opera Così fan tutte - inbegrepen

Het muziekprogramma wordt nader beschreven onder de afbeeldingen. 

 

Vrijdag 4 november - opera Le nozze di Figaro

Teatro Alighieri (20:30 uur)

Dirigent
Giovanni Conti

Regie
Ivan Alexandre

Uitvoerenden
Roberto Gleadow, Arianna Vendittelli, Clemente Antonio Daliotti, Anna Maria Labin, e.a.
Orchestra Giovanile Luigi Cherubini
Coro Luigi Cherubini en Coro dell’Istituto Superiore di Studi Musicali “Giuseppe Verdi”

De boodschap van Le nozze di Figaro is in deze tijd zeker nog steeds actueel. De eerste opera van de samenwerking tussen Mozart en Da Ponte stelt op hun typische humoristische manier machtsverhoudingen aan de kaak. Maar ook ideeën over liefde en trouw zijn in deze opera buffa verwerkt. Verder zit Le nozze vol van bekende en vrolijke aria’s.

© Mats Bäcker

Le nozze di Figaro 2 Mats Bäcker

Zaterdag 5 november - opera Don Giovanni

Teatro Alighieri (20:30 uur)

Dirigent
Erina Yashima

Regie
Ivan Alexandre

Uitvoerenden
Christian Federici, Iulia Maria Dan, Julien Henric, Robert Gleadow, e.a.
Orchestra Giovanile Luigi Cherubini
Coro Luigi Cherubini en Coro dell’Istituto Superiore di Studi Musicali “Giuseppe Verdi”

De tweede opera van de samenwerking tussen Mozart en Da Ponte, Don Giovanni, is minder luchtig, hetgeen al in de ondertitel ‘dramma giocoso’ (komisch drama) duidelijk wordt. Een moord, een geest en naar de hel gaan, horen dan eigenlijk ook niet bij een opera buffa. Aan de andere kant zijn er meer dan genoeg komische elementen en wederom kritische wat betreft de gevestigde orde – en dan niet eens zo zeer tegen de allergrootste verleider van de geschiedenis. Deze opera werpt ideeën op over trouw – niet alleen naar anderen toe maar ook naar zichzelf.

© Mats Bäcker

Don Giovanni Mats Bäcker

Zondag 6 november - opera Così fan tutte

Teatro Alighieri (15:30 uur)

Dirigent
Vladimir Ovodok

Regie
Ivan Alexandre

Uitvoerenden
Anna Maria Labin, José Maria Lo Monaco, Robert Gleadow, Anicio Giustiniani Zorzi, e.a.
Orchestra Giovanile Luigi Cherubini
Coro Luigi Cherubini en Coro dell’Istituto Superiore di Studi Musicali “Giuseppe Verdi”

Uit de derde samenwerking kwam Così fan tutte voort, wederom met thema’s over liefde en trouw. Ook al verwijst de titel ‘Zo zijn ze allemaal’ naar vrouwen (‘tutte’ is de vrouwelijke vorm), is het geenszins zo dat de mannen er beter van afkomen. Dat geldt eigenlijk voor alle drie de opera’s: Mozart en Da Ponte gaan niet mee in de gebruikelijke morele oordelen, maar laten een andere (vaak hypocriete) kant zien en zetten op deze manier, ondanks de vrolijke verpakking, tot denken aan.

© Mats Bäcker

Cosi fan tutte 2 Mats Bäcker

Programma en excursies

Dag 1 - Aankomst in Ravenna

Vandaag vliegt u per directe KLM vlucht van Amsterdam naar Bologna. Hier zullen we onder begeleiding van onze gids per privé transfer naar het hotel in Ravenna worden gebracht. Alvorens u incheckt in het hotel in Ravenna bezoeken we (wanneer het weer toegestaan is) het indrukwekkende Teatro Alighieri, waar de drie opera's tijdens de reis worden uitgevoerd. U krijgt een bijzondere rondleiding welke in combinatie met uw muziektoelichting de ultieme voorbereiding  zijn op de opera's.  Na even tot rust te zijn gekomen geeft uw reisleider de eerste muziektoelichting van de reis; u wordt voorbereid op de opera Le nozze di Figaro welke morgen plaatsvindt! Aansluitend geniet u van een gezamenlijk diner in een restaurant. 

shutterstock_126220676 Ravenna People Square

Dag 2 - Ontdek de oudheden in Ravenna tot de 5e eeuw na Christus

Vanochtend geniet u van uw eerste uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel. De gehele dag staat in het teken van het ontdekken van Ravenna's mooiste bezienswaardigheden. Onder begeleiding van een deskundige gids bezoekt u Basilica di San Vitale, een vroegchristelijke basiliek welke bekend staat om zijn indrukwekkende koepel. Binnen kunt u de sprankelende mozaïekkunstwerken zien die alle vier de zijmuren en het apsisgewelf sieren. Tevens bezoeken we nog een basiliek, welke geldt als een van de meest historische plaatsen van Italië. In de Basilica di Sant'Apollinare Nuovo vindt u met goud bedekte fresco’s en markante stenen bogen. Dit paleis dateert zelfs al van voordat Ravenna de hoofdstad werd van het Byzantijnse Rijk. Binnen is er volop prachtige kunst en kleurrijke mozaïken te vinden. U geniet van een voortreffelijke gezamenlijke lunch. Hierna vervolgen wij onze ontdekkingstocht door Ravenna en bezoeken we het Archiepiscopal Museum, een gebouw dat al dateert uit de 5e eeuw en waar u kunst uit voornamelijk de 6e eeuw terugvindt zoals het zilveren kruis van aartsbischop Agnello. In de Hal van de planeten kunt u kunst tussen 1500 en 1800 bewonderen. Tevens bezoeken we het oudste gebouw van Ravenna; het Neonian Baptistery, welke er van buiten wellicht eenvoudig uitziet, echter van binnen vindt u een overweldigende reeks gekleurde mozaïeken die religieuze taferelen uitbeelden zoals Johannes die Jezus doopt en een processie van de twaalf apostelen.

In de namiddag heeft u tijd om uit te rusten en op te frissen. Het diner is op eigen gelegenheid. Per privétransfer wordt u naar het Teatro Allighieri gebracht voor de eerste opera van uw reis: opera Le nozze di Figaro!

shutterstock_63326599 Basilica di San Vitale

Dag 3 - Basilici di Sant'Apollinare en Mausoleo di Teoderico

Vanochtend wordt u per touringcar naar Classe gebracht, een klein dorpje net buiten Ravenna om hier de Basilica di Sant'Apollinare in Classe te bezoeken. Onder begeleiding van uw deskundige gids komt u achter de verhalen van de plunderingen die hier hebben plaatsgevonden. De basiliek beschikt nog steeds over zijn bijzondere originele structuur en interieur, welke door de jaren heen en plunderingen niet verloren zijn gegaan. Op de terugweg naar uw hotel maken we een korte stop bij het Mausoleo di Teodorico. Dit mausoleum is het belangrijkste grafmonument gebouwd door de Ostrogoten in Italië, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed Ravenna. In de namiddag verzorgt uw reisleider de muziektoelichting over de aankomende twee opera's in het Teatro Allighieri. Vervolgens geniet u van het gezamenlijke diner in een restaurant in het centrum van Ravenna. Vanavond staat de tweede opera van uw reis op het programma; opera Don Giovanni! Na afloop wordt u per touringcar terug naar uw hotel gebracht. 

shutterstock_1134048998 SantApollinare in Classe (niet in Ravenna)

Dag 4 - Dagexcursie Faenza

Vandaag ontdekken we een andere bijzondere stad in de provincie Ravenna genaamd Faenza. Per touringcar wordt u naar deze oude stad gebracht, welke qua inwoners ongeveer een derde betreft van Ravenna. Faenza stond vroeger vooral bekend om de productie van majolica, wat geglazuurd aardewerk betekend. Onder begeleiding van een deskundige gids bezoekt u de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Aansluitend brengen we een bezoek aan Palazzo Milzetti, een fenomenaal museum welke u niet zal teleurstellen. De decoratieve en architectonische hoogstanden in het Palazzo geven perfect de welvarende tijden aan welke Faenza gekend heeft. Na afloop wordt u per touringcar terug naar uw hotel gebracht waar u de tijd heeft om even uit te rusten en u op te frissen. Aan het begin van de avond geniet u van een gezamenlijk diner in een restaurant gelegen in het centrum van de stad. Vervolgens staat u de laatste opera van deze reis te wachten; opera Così fan tutte! 

shutterstock_1386770051 Piazza del Popolo Faenza

Dag 5 - Afscheid van het Byzantijnse rijk

Vanochtend geniet u van uw laatste ontbijtbuffet en checken we rustig uit bij het hotel. Per touringcar wordt u naar het vliegveld in Bologna gebracht voor onze directe KLM vlucht huiswaarts naar Schiphol.  

shutterstock_511333342 Dozza

Reisinformatie

Uw hotel

Grand Hotel Mattei****
Grand Hotel Mattei is een comfortabel 4-sterrenhotel gelegen aan de rand van het centrum van Ravenna. De kamers beschikken over airconditioning, lcd-tv, een bureau en een kluisje. Tevens beschikt het hotel over gratis Wi-Fi en een wellnesscentrum. 

 

17831276
Grand Hotel Mattei****
17831268
Royale Entree
15709939
Royale Entree
205276339
Ontbijtbuffet
Grand-hotel-mattei-4-star-hotel-ravenna-executive-room
Kamer
Veeg naar links

Vervoer

Directe vluchten met KLM
03-11-2022, Amsterdam – Bologna, 10:45 tot 12:30 uur, KL 1583
07-11-2022, Bologna – Amsterdam, 13:10 tot 15:15 uur, KL 1584
Schemawijzigingen voorbehouden

Vanaf acht weken voor vertrek zijn wij veelal genoodzaakt niet geboekte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Vanaf dat moment bestaat de mogelijkheid dat wij alleen nog tickets in een duurdere tariefsklasse kunnen boeken, waardoor wij u een vluchttoeslag moeten doorberekenen. Uiteraard wordt u in dat geval bij boeking hierover geïnformeerd.

Bagageregeling KLM
Bij uw vlucht is altijd 12 kg hand- en 23 kg ruimbagage inbegrepen. Wilt u meer kilo’s meenemen kunnen wij dat voor u bijboeken tegen een meerprijs.

Taxiservice vanaf uw huisadres
Onbezorgd op reis? Boek dan een privé taxi vanaf uw huisadres tot het vertrekpunt van de reis. Geen gesleep met koffers: een ontspannen begin van uw reis! De kosten zijn afhankelijk van de route. Onze reisspecialisten informeren u graag!

 

Taxiservice

Muziektickets

Wij reserveren uw muziektickets rechtstreeks bij operahuizen of via gerenommeerde agentschappen, die hiervoor reserveringskosten en een voorverkooptoeslag berekenen. Deze toeslagen kunnen oplopen tot 55%. De prijzen op uw muziekticket kunnen dus afwijken van de prijs die wij onze partners betalen. Wij raden u aan om op tijd te boeken, zodat u verzekerd bent van muziektickets in een goede categorie. Boeken via Hannick Reizen voorkomt teleurstellingen en lange wachttijden bij de kassa.

Bij annulering worden de muziektickets altijd 100% in rekening gebracht.

Verantwoord op reis

Bij Hannick Reizen kunt u uw CO2 voetafdruk compenseren. Voor elke € 10,- plant ZOA 4 bomen voor u! Op deze reis kunt u uw CO2 voetafdruk compenseren door 8 bomen p.p. te doneren of een deel ervan. Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld.
Klik hier voor meer informatie.

Prijsinformatie

Reissom
Inbegrepen
Toeslagen
Voorwaarden
5-daagse muziekreis Herfst-trilogie Ravenna: Mozart - Da Ponte
Vanaf 2.198,- p.p.

Meer bedenktijd nodig? Neem een optie!
Twijfelt u nog een beetje? Heeft u wel plannen om een muziekreis te gaan maken, maar kunt u nog niet definitief beslissen? Neem dan een vrijblijvende optie!
Wij houden dan een plaatsje voor u vrij op deze reis. Want we hebben graag dat u met ons mee gaat. Op deze manier heeft u meer tijd om er nog even over na te denken en voorkomt u de teleurstelling van prijsverhoging of een volgeboekte reis.

Vertrekdatum
Prijs per persoon
3 november 2022
v.a. 2.198,-
 • Geheel muziekprogramma inbegrepen inclusief goede categorie zitplaatsen
 • Verblijf (4 overnachtingen) in het centraal gelegen 4-sterren Grand Hotel Mattei (incl. ontbijt) 
 • 5 keer lunch of diner 
 • Een glaasje wijn en kopje koffie tijdens de maaltijden buiten de deur
 • Directe KLM-vlucht (incl. ruimbagage)
 • Boeiende muziektoelichtingen door uw Hannick-reisleider
 • Excursieprogramma en entreegelden

Muziekprogramma

Inbegrepen 
Vrijdag 4 november: opera Le nozze di Figaro 
Zaterdag 5 november: opera Don Giovanni
Zondag 6 november: opera Così fan tutte 

 

 

Toeslagen

• Toeslag 2-persoonskamer voor alleengebruik € 198,-
• Eventuele brandstoftoeslag
• ANVR boekingskosten € 30,- per factuur
• Calamiteitenfonds € 2,50 en SGR Consumentenbijdrage € 5,- per persoon

Op deze reis zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

- ANVR-voorwaarden
- SGR-voorwaarden
- Garantieregeling Stichting Calamiteitenfonds Reizen
- Algemene voorwaarden / Boekingsinformatie van Hannick Reizen zoals vermeld op deze website

Betaling
Hannick Reizen is aangesloten bij de ANVR en SGR. Voor u de garantie dat uw muziekreis in goede handen is. Zodra u van ons de bevestiging, welke tevens de factuur is, heeft ontvangen, verzoeken wij u 15% van de totale reissom + een verhoging van de aanbetaling aan ons over te maken, dit is de aanbetaling. Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te zijn. Indien u uw muziekreis boekt binnen 6 weken voor aanvang van de muziekreis dan dient u na ontvangst van de bevestiging/factuur de totale reissom per direct aan ons te voldoen.

Voorwaarden
Op deze reis zijn de ANVR- en SGR-voorwaarden van toepassing, evenals de Algemene Voorwaarden zoals vermeld op deze website. Echter voor deze muziekreis hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Wijzigingen in het dag- en muziekprogramma om organisatorische redenen voorbehouden.
Indien een aanmelding ongedaan wordt gemaakt, zijn per persoon de volgende annuleringskosten verschuldigd:

 • Bij annulering tot 65 dagen voor vertrek: 15% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf 65 dagen (inclusief) tot 42 dagen (exclusief) voor vertrek: 35% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf 42 dagen (inclusief) tot 28 dagen (exclusief) voor vertrek: 55% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf 28 dagen (inclusief) tot 5 dagen (exclusief) voor vertrek: 85% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
 • Bij annulering vanaf de 5e dag voor vertrek: de volledige reissom.

Tarieven en voorwaarden vliegtickets
Vliegtickets zijn beschikbaar in diverse klassen. In elke klasse gelden verschillende voorwaarden en tarieven. De vliegtickets die Hannick Reizen voor u boekt zijn non-refundable, waardoor de tickets niet kosteloos gewijzigd kunnen worden. Bedragen voor vluchten zijn niet-restitueerbaar (geen geld terug). Mocht u een vliegticket wensen te boeken voor de businessclass dan maken wij dit graag voor u in orde.

Hannick Reizen_Jerina_CTA Blok
Wij staan voor u klaar
Onze Travel Consultants geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze bijzondere muziekreizen en de verschillende mogelijkheden. 

Bel +31 (0)88 - 13 07 340
Brochure Hannick Muziekreizen zomer-najaar 2023
Luxe brochure
De mooiste muziekreizen in één brochure
 • Boordevol reisinspiratie
 • Unieke arrangementen
 • Gratis bij u thuisbezorgd
Brochure aanvragen

Vergelijkbare reizen

Bekijk onze selectie bijzondere en unieke muziekreizen naar de mooiste operahuizen en hoogstaande festivals met medewerking van de allerbeste musici