Ruim 50 jaar ervaring
Persoonlijk advies op maat
Wereldwijd aanbod
Leipzig Thomanerchor in der Thomaskirche (3)
U bevindt zich hier: Home
Reisaanbod
Muziekreizen
Pasen in Leipzig

Goede Vrijdag, Pasen, Bach, Leipzig

muziekreizen

Pasen in Bachstad Leipzig

Beleef de Johannes-Passion in de Thomaskirche met het Thomanerchor, het Gewandhausorchester en Andreas Scholl

Johannes-Passion
Pasen
Concert
Ballet
Volgend vertrek
06-04-2023
Reisduur
5 dagen
Vertrekpunt
Nederland
Reisleider
Albert-Jan Roelofs
Touringcar
Comfort Class
Brochure aanvragen Brochure aanvragen
Navigatie
Unieke belevenis Muziekprogramma Programma en excursies Reisinformatie Prijsinformatie
Brochure aanvragen Brochure aanvragen

Muziek met een boodschap

Leipzig is de stad van Bach – hij was als cantor aan de Thomaskirche in Leipzig verbonden. In zijn eerste jaar daar componeerde hij zijn geliefde Johannes Passion voor Goede Vrijdag op 7 april 1724. Dit werk horen, op Goede Vrijdag, 7 april 2023 in de stad waarvoor hij dit werk gecomponeerd heeft, mag gerust bijzonder genoemd worden. Om de reis nog bijzonderder te maken zult u ook muziek kunnen beluisteren van Bachs grote voorbeeld, Dietrich Buxtehude. Van hem hoort u muziek voor zowel het lijden van Christus, als ook zijn opstanding. Felix Mendelssohn heeft de muziek van Bach weer voor het publiek toegankelijk gemaakt, beginnend met de eerste uitvoering sinds Bachs dood van de Matthäus-Passion in 1829. Net als Bach was Mendelssohn werkzaam in Leipzig waar hij onder andere in het Gewandhaus dirigeerde. Een bezoek aan het Mendelssohn Haus, inclusief een concert, maakt uw reis aan Leipzig derhalve compleet. Tot slot kunt u - optioneel - in het Opernhaus de balletvoorstelling Der kleine Prinz  bezoeken. Een uniek muzikaal paasweekeind in Leipzig, vol historie, schoonheid en verdieping.

Leipzig, shutterstock 1
Leipzig
Augustusplatz Leipzig shutterstock_1321746776
Augustusplatz
Leipzig, shutterstock
Leipzig
Leipzig Mendelssohn Haus shutterstock_1138503098
Mendelssohn Haus
Leipzig, shutterstock 8
Leipzig
Nikolaikirche Leipzig shutterstock_1187873809 (1)
Nikolaikirche
Leipzig, shutterstock 4
Leipzig
Leipzig shutterstock_388716988
Leipzig
Leipzig shutterstock_1936215883
Leipzig
Leipzig shutterstock_2007628388
Leipzig
Veeg naar links

Muziekprogramma

  • Vrijdag 7 april, Johannes-Passion met Thomanerchor - inbegrepen
  • Zaterdag 8 april, Tod und Auferstehung - inbegrepen
  • Zondag 9 april, ballet Der kleine Prinz - optioneel

Foto Thomanerchor Leipzig Gewandhausorchester © Stadt Leipzig Jens Schlueter

Het muziekprogramma wordt nader beschreven onder de afbeeldingen. 

 

Vrijdag 7 april - Johannes-Passion

Thomaskirche (19:00 uur)

Dirigent
Andreas Reize

Uitvoerenden
Anna Prohaska (sopraan), Andreas Scholl (altus), Julian Prégardien (tenor, evangelist), Jakob Pilgram (tenor, aria’s), Tomáš Král (bas, Christus), Tobias Berndt (bas, aria’s)
Gewandhausorchester
Thomanerchor Leipzig

Muziek
Johann Sebastian Bach:                    Johannes Passion BWV 245

Precies op 7 april, maar dan de Goede Vrijdag van het jaar 1724, klonk de eerste passieuitvoering van de Thomascantor Johann Sebastian Bach. Eigenlijk zou deze dienst in de Thomaskirche plaatsvinden, maar werd op het laatste moment naar de Nikolaikirche verplaatst. Deze passie volgt het evangelie van Johannes, waarin de nadruk op Jezus als de zoon van God en toekomstige heerser ligt, zoals al meteen in het openingskoor duidelijk wordt. Het Johannes-evangelie is in vergelijking met Mattheus eerder een dramatisch verhaal wat Bach ook in de muziek verwerkt. Worstelingen, angst en pijn van Jezus zijn in de Johannes niet te horen, maar wel het bewustzijn van zijn voorbestemming en het onafwendbare van zijn kruisdood. Er is  een grote rol voor het koor dat als turbae (menigte, volk) aan de handeling meedoet.

Foto Leipzig Thomanerchor in der Thomaskirche

Leipzig Thomanerchor in der Thomaskirche (2)

Zaterdag 8 april - Tod und Auferstehung

Gewandhaus Leipzig, Grosser Saal (20:00 uur)

Dirigent (en orgel)
Michael Schönheit

Uitvoerenden
Magdalena Harer, Viola Blache, David Erler, Tobias Hunger, Tobias Berndt
Collegium Vocale Leipzig
Merseburger Hofmusik

Muziek
Passion
Dieterich Buxtehude:                       Passie cantatencyclus ‘Membra Jesu nostri’ BuxWV 75
Auferstehung
Johann Sebastian Bach:                  Präludium in D BWV 532/1
                                                              Koraalbewerking ‘Christ lag in Todesbanden’ BWV 625
                                                              Koraalbewerking ‘Jesus Christus, unser Heiland’ BWV 626
                                                              Koraalbewerking ‘Christ ist erstanden’ BWV 627
                                                              Koraalbewerking ‘Erstanden ist der heilge Christ’ BWV 628
                                                              Koraalbewerking ‘Heut' triumphieret Gottes Sohn’ BWV 630
                                                              Koraalbewerking ‘Erschienen ist der herrliche Tag’ BWV 629
                                                              Fuga in D BWV 532/2
                                                              Cantate ‘Christ lag in Todes Banden’ BWV 4


Buxtehude was lange tijd organist aan de Marienkirche in Lübeck en van grote invloed op componisten- en organisten-collega’s. Bach heeft 400 km gelopen zodat hij Buxtehude orgel heeft kunnen horen spelen. Membra Jesu nostri combineert bijbelcitaten met middeleeuwse teksten over het lijden van Jezus aan het kruis. In zeven meditaties wordt steeds een ander lichaamsdeel van de gekruisigde Jezus bezongen. De sfeer is berustend en contemplatief. Na het gedeelte dat aan het lijden en de dood is besteed, volgt een gedeelte over de opstandig van Jezus. Hier klinken veel koraalbewerkingen van Bach, waarin hij op verschillende manieren de koraalmelodie omspeelt. Tot slot hoort u de cantate ‘Christ lag in Todes Banden’ die Bach voor Eerste Paasdag heeft geschreven en waarin de opstanding centraal staat, maar ook het offer van Jezus voor onze zonden.

Frauenkirche Dresden shutterstock_680285155

Zondag 9 april - Ballet Der kleine Prinz

Oper Leipzig (17:00 uur)

Dirigent
n.n.b.

Choreografie
Bryan Arias

Uitvoerenden
Leipziger Ballet
Gewandhausorchester

Muziek van Ralph Vaughan Williams

De kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry is een groot pleidooi  voor vriendschap, menselijkheid en ruimdenkendheid. Geschreven in 1943 is de kleine prins met zijn belevenissen vandaag de dag nog steeds actueel. De Puerto-Ricaanse choreograaf Bryan Arias heeft de reis van de kleine prins in een ballet geïnterpreteerd. Hij neemt u mee naar de verschillende planeten, waar hij een koning zonder hofhouding tegenkomt, een narcist, een alcoholist, een hebzuchtige zakenman, een man die in paniek heen en weer rent omdat een dag op zijn planeet maar één minuut duurt en natuurlijk de wijze vos die hem de inmiddels zo beroemde woorden meegeeft: ‘Dit is mijn geheim, ’t is heel eenvoudig: alleen met ’t hart kun je goed zien. ’t Wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’

Prijs: € 110,- 

Oper Leipzig Saal Opernhaus © Kirsten Nijhof

Oper Leipzig Saal Opernhaus © Kirsten Nijhof

Programma en excursies

Dag 1 - Welkom in de stad van Bach

Vandaag reist u per comfortabele Royal Class touringcar vanaf de verschillende opstapplaatsen naar Leipzig toe. U verblijft in het uitstekende 4-sterrenhotel Sea Side Park Hotel Leipzig. Bij aankomst wordt u verwelkomd met een gezamenlijk diner.

Leipzig, shutterstock 5

Dag 2 - Ontdek muziekstad Leipzig: in het voetspoor van Bach

Na het ontbijt verzorgt uw reisleider de muziektoelichting op de Johannes Passion voor vanavond. Hierna neemt een deskundige gids u mee voor een stadswandeling door Leipzig. U wandelt langs het Gewandhaus, het operahuis, het Bachmuseum en de Thomaskirche en Nikolaikirche. Daarnaast passeert u het oude raadhuis en een renaissancegebouw, waar J.S. Bach zijn arbeidscontract ondertekende als cantor van de naburige Thomaskirche. De laatgotische halkerk is traditioneel de plaats waar het beroemde Thomanerchor optreedt en hier is ook de begraafplaats van J.S. Bach. Tijdens de wandeling is er een korte pauze, waarin u kunt genieten van een kopje koffie of thee met een gebakje. De rest van de middag is vrij te besteden. U dineert vanavond gezamenlijk in een goed restaurant. Hierna bezoekt u het hoogtepunt van deze reis de Johannes Passion in de Thomaskirche. 

Leipzig, shutterstock 9

Dag 3 - Leipzig Bachstad

Vandaag verzorgt uw reisleider de volgende muziektoelichting voor het concert vanavond. Hierna duikt u dieper in de geschiedenis van Johann Sebastian Bach tijdens een bezoek aan het Bach Museum. De permanente tentoonstelling is gewijd aan het leven en werk van Bach in Leipzig, waar hij 27 jaar lang als Thomascantor en Director Musices zijn stempel heeft gedrukt op het muzikale leven van de stad. De rest van de middag is vrij te besteden. U dineert vanavond gezamenlijk, waarna u naar het Gewandhaus vertrekt voor Tod und Auferstehung.

Leipzig, shutterstock 7

Dag 4 - Op herontdekking naar Bach

Leipzig heeft meer muziekgeschiedenis te bieden dan alleen die van Bach, zoals u kunt zien tijdens uw bezoek aan het Mendelssohn Haus. Het Mendelssohn Haus in Leipzig is de laatste woning van de componist Felix Mendelssohn Bartholdy. Het huis is zorgvuldig gerestaureerd en sinds 4 november 1997, precies 150 jaar na het overlijden van Mendelssohn, fungeert het als museum ter ere van de componist. Vanmorgen woont u de Zondag-Matinée bij in het tuinhuis van het Mendelssohn Haus, waarna u een introductie krijgt over het museum. De rest van de middag is vrij te besteden. Vanavond woont u indien gewenst ballet Der kleine Prinz bij in Oper Leipzig. Hierna dineert u gezamenlijk in een goed restaurant.

Leipzig Mendelssohn Haus

Dag 5 - Tot ziens in Leipzig!

Na het ontbijt verlaat u Leipzig en reist u per comfortabele royal class touringcar terug naar Nederland. Onderweg geniet u gezamenlijk van een afscheidslunch. U neemt afscheid van uw reisgenoten op een van de uitstapplaatsen.

Programmawijzigingen voorbehouden.

Leipzig, shutterstock 6

Reisinformatie

Uw hotel

Seaside Park Hotel Leipzig ****
U verblijft in het 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Leipzig. Op slechts twee minuten lopen van het hotel bevindt zich de Oper Leipzig. Dit Art-Nouveau hotel beschikt over moderne kamers. De kamers zijn voorzien van airconditioning en een flatscreentelevisie. In het hotel is Wi-Fi beschikbaar. 

Seaside Park Hotel exterior
Seaside Park Hotel Buitenkant
Seaside Park Hotel lobby
Seaside Park Hotel entree
Seaside Park Hotel lobby 2
Seaside Park Hotel lobby
Seaside Park Hotel restaurant 1
Seaside Park Hotel Restaurant
Seaside Park Hotel bistro
Seaside Park Hotel Bistro
Seaside Park Hotel hotelkamer impressie
Seaside Park Hotel Impressie Hotelkamer
Veeg naar links

Uw reisleider

Klavecinist, organist en musicoloog
Albert-Jan Roelofs

Gaf als klavecinist en organist concerten in Europa, Azerbaijan, Brazilië, China, Nieuw-Zeeland, Australië en USA. Dirigeerde in de jaren ‘90 de Hofstad Operette en Zuid-Hollandse Operastichting. Is dan betrokken bij de artistieke leiding van Het Gelders Orkest en aan het begin van dit millennium verbonden aan het het Koninklijk Conservatorium. Met het barokorkest dat hij mede oprichtte speelde hij over de hele wereld concerten.

Albert-Jan+Roelofs

Vervoer

U reist per comfortabele Royal Class touringcar

Opstapplaatsen:

  • Amsterdam -Station Amsterdam RAI, taxistrook onder de A10
  • Den Haag - Den Haag Centraal, busplatform 
  • Utrecht - Station CS Jaarbeurszijde, voor het NH hotel
  • Arnhem - Van der Valk Arnhem, vlakbij uitvalswegen A12 en A50
Met de auto naar Arnhem?
Vanuit Utrecht: neem de A12 richting Arnhem. Afslag 25, Oosterbeek. Sla op het einde van de afrit rechstaf de Amsterdamse weg/N224 op. Bij de 2e stoplichten rechtsaf.
Vanuit Zwolle: neem de A50 richting Arnhem. Vervolgens A12/E35 richting Arnhem. Daarna Afslag 25, Oosterbeek. Bij de stoplichten linksaf. Vervolgens bij het derde stoplicht rechtsaf.
Vanuit Den Bosch: neem de A50 richting Zwolle. Afslag 25, Oosterbeek. Bij de stoplichten linksaf. Vervolgens bij het derde stoplicht rechtsaf.
Vanaf het Centraal Station Arnhem kunt u een directe busverbinding nemen naar het hotel. De bushaltes bevinden zich voor het Van der Valk Hotel en zijn genoemd naar het hotel.

Overnachting in Arnhem
Bij het Van der Valk Hotel Arnhem kunt u een overnachting boeken voorafgaand aan de reis. Uw auto kan hier gedurende de reis gratis blijven staan. Deze kunt u bij boeking reserveren:

2-persoonskamer Comfort € 65,- p.p.p.n.
Toeslag alleengebruik € 45,- p.p.p.n.

Bovenstaand tarief is inclusief ontbijt, toeristenbelasting, parkeerplaats voor uw auto en gratis gebruik van de wellness. Hannick Touringcar

Muziektickets

Wij reserveren uw muziektickets rechtstreeks bij operahuizen of via gerenommeerde agentschappen, die hiervoor reserveringskosten en een voorverkooptoeslag berekenen. Deze toeslagen kunnen oplopen tot 55%. De prijzen op uw muziekticket kunnen dus afwijken van de prijs die wij onze partners betalen. Wij raden u aan om op tijd te boeken, zodat u verzekerd bent van muziektickets in een goede categorie. Boeken via Hannick Reizen voorkomt teleurstellingen en lange wachttijden bij de kassa.

Bij annulering worden de muziektickets altijd 100% in rekening gebracht.

Verantwoord op reis

Bij Hannick Reizen kunt u uw CO2 voetafdruk compenseren. Voor elke € 10,- plant ZOA 4 bomen voor u! Op deze reis kunt u uw CO2 voetafdruk compenseren door 4 bomen p.p. te doneren of een deel ervan. Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld.
Klik hier voor meer informatie.

Prijsinformatie

Reissom
Inbegrepen
Toeslagen
Voorwaarden
5-daagse muziekreis Pasen in Bachstad Leipzig
Vanaf 1.498,- p.p.

Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.

Meer bedenktijd nodig? Neem een optie!
Twijfelt u nog een beetje? Heeft u wel plannen om een muziekreis te gaan maken, maar kunt u nog niet definitief beslissen? Neem dan een vrijblijvende optie!
Wij houden dan een plaatsje voor u vrij op deze reis. Want we hebben graag dat u met ons mee gaat. Op deze manier heeft u meer tijd om er nog even over na te denken en voorkomt u de teleurstelling van prijsverhoging of een volgeboekte reis.

Vertrekdatum
Prijs per persoon
6 april 2023
v.a. 1.498,-

• Uitstekende categorie zitplaatsen
• Verblijf (4 overnachtingen) in het uitstekende 4-sterren Seaside Park Hotel (incl. ontbijt)
• Een glaasje wijn en kopje koffie tijdens de maaltijden buiten de deur
• Boeiende muziektoelichtingen door uw Hannick reisleider
• Reis per Royal Class Touringcar
• 5 keer lunch of diner
• Excursie programma en entreegelden

Muziekprogramma

Inbegrepen
7 april, Johannes-Passion met Thomanerchor
8 april, Tod und Auferstehung

Optioneel
9 april, ballet Der kleine Prinz, € 110,-

Muziek optioneel:
9 april, ballet Der kleine Prinz € 110,-

Verdere toeslagen:

• Toeslag 2-persoonskamer voor alleengebruik € 168,-
• Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.
• Eventuele brandstoftoeslag

Op deze reis zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

- ANVR-voorwaarden
- SGR-voorwaarden
- Garantieregeling Stichting Calamiteitenfonds Reizen
- Algemene voorwaarden / Boekingsinformatie van Hannick Reizen zoals vermeld op deze website

Betaling
Hannick Reizen is aangesloten bij de ANVR en SGR. Voor u de garantie dat uw muziekreis in goede handen is. Zodra u van ons de bevestiging, welke tevens de factuur is, heeft ontvangen, verzoeken wij u 15% van de totale reissom + een verhoging van de aanbetaling aan ons over te maken, dit is de aanbetaling. Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te zijn. Indien u uw muziekreis boekt binnen 6 weken voor aanvang van de muziekreis dan dient u na ontvangst van de bevestiging/factuur de totale reissom per direct aan ons te voldoen.

Voorwaarden
Op deze reis zijn de ANVR- en SGR-voorwaarden van toepassing, evenals de Algemene Voorwaarden zoals vermeld op deze website. Echter voor deze muziekreis hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Wijzigingen in het dag- en muziekprogramma om organisatorische redenen voorbehouden.
Indien een aanmelding ongedaan wordt gemaakt, zijn per persoon de volgende annuleringskosten verschuldigd:

• Bij annulering tot 65 dagen voor vertrek: 15% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
• Bij annulering vanaf 65 dagen (inclusief) tot 42 dagen (exclusief) voor vertrek: 35% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
• Bij annulering vanaf 42 dagen (inclusief) tot 28 dagen (exclusief) voor vertrek: 55% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
• Bij annulering vanaf 28 dagen (inclusief) tot 5 dagen (exclusief) voor vertrek: 85% van de reissom + 100% over uw eventuele verhoogde aanbetaling wegens non-refundable reiselementen
• Bij annulering vanaf de 5e dag voor vertrek: de volledige reissom.

Groepsgrootte
Voor alle groepsreizen geldt een minimum aantal deelnemers. Met minder deelnemers kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Voor vliegreizen is dit doorgaans minimaal 12 deelnemers. Voor touringcarreizen geldt doorgaans een minimum van 15 deelnemers. Indien dit aantal niet wordt gerealiseerd kan Hannick Reizen de reisovereenkomst opzeggen.

Hannick Reizen_Jerina_CTA Blok
Wij staan voor u klaar
Onze Travel Consultants geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze bijzondere muziekreizen en de verschillende mogelijkheden. 

Bel +31 (0)88 - 13 07 340
Brochure Hannick Muziekreizen voorjaar zomer 2023
Luxe brochure
De mooiste muziekreizen in één brochure
  • Boordevol reisinspiratie
  • Unieke arrangementen
  • Gratis bij u thuisbezorgd
Brochure aanvragen

Vergelijkbare reizen

Bekijk onze selectie bijzondere en unieke muziekreizen naar de mooiste operahuizen en hoogstaande festivals met medewerking van de allerbeste musici