Ruim 50 jaar ervaring
Persoonlijk advies op maat
Wereldwijd aanbod
Douro
U bevindt zich hier: Home
Bestemmingen
Vaargebieden
Douro

Welkom op de Douro

Een Douro cruise is een betoverende tocht langs de landschappelijke schatten in de magische Dourovallei!

Brochure aanvragen Brochure aanvragen

De Spaanse Douro: cruisen over de gouden rivier

Een Douro cruise is een betoverende tocht langs de landschappelijke schatten in de magische Dourovallei. Wonderschone kerken en kloosters liggen verscholen tussen de groene heuvels.

De Douro (Portugees) of Duero (Spaans) is een rivier in het noorden van Portugal en de Spaanse autonome regio Castilië en León. De naam Douro betekent 'gouden rivier'. De rivier ontspringt op 2.200 meter hoogte in de Sierra de la Demanda, zo'n 50 kilometer ten noordwesten van Soria en mondt uit in de Atlantische Oceaan, bij Porto. De Douro heeft een totale lengte van 897 kilometer en het stroomgebied van de rivier is 98.160 km² en behoort daarmee tot de grootste stroomgebieden van het Iberisch Schiereiland. De rivier is vrijwel geheel gestuwd.

Nadat de rivier is ontsprongen in de Sierra de la Demanda (een onderdeel van het Iberisch Randgebergte) komt de Duero eerst in het stuwmeer Embalse de la Cuerda del Pozo terecht, waarna de rivier verder stroomt richting Soria. Hierna stroomt de Duero westwaarts door de steden Almazán en Aranda de Duero, waarna de rivieren de Riaza en de Duratón in de Duero stromen. Zo'n tien kilometer ten zuiden van de hoofdstad Valladolid voegen respectievelijk de zijrivieren de Pisuerga, de Cega en de Eresma zich bij de Duero. De rivier stroomt hierna door de steden Tordesillas en Zamora. Nadat hij de rivier de Esla heeft opgenomen bereikt de Duero de grens met Portugal.

De Portugese Douro: cruisen langs de wijngaarden

De Douro, die nu naar het zuiden stroomt, is gedurende bijna honderd kilometer de grensrivier tussen Spanje en Portugal. Aan de Portugese kant ligt de plaats Miranda do Douro. Vanuit Spanje monden de rivieren de Tormes en de Huebra in de Douro uit. Op de plek waar de rivier de Águeda de Douro in stroomt, verlaat de rivier definitief Spanje.

De bovenloop van het Portugese deel van de Douro staat bekend om zijn quinta's. Dit zijn wijngaarden waar de druiven voor de port groeien. Vroeger voer men hier met zogenaamde rabelo's beladen met vaten port naar Porto. Naast de port staat de Dourovallei ook bekend om de rode Dourowijn. Enkele plaatsen in de buurt van de Douro zijn Vila Nova de Foz Côa, Torre de Moncorvo en São João da Pesqueira. De rivier stroomt verder onder andere langs of in de buurt van de plaatsen Peso da Régua en Castelo de Paiva, alvorens in het stedelijk gebied van Porto aan te komen. Hier vormt de Douro de scheiding tussen de stad Porto op de noordoever en Vila Nova de Gaia op de zuidoever. Bij de wijk Foz do Douro mondt de Douro uit in de Atlantische Oceaan. Hier begint en eindigt uw cruise door Portugal.

Reizen in dit gebied

Bij onze riviercruisespecialist Friendship Cruises heeft u de keuze uit diverse luxe cruises over de Douro

FC_Ellis_CTA Blok
Wij staan voor u klaar
Onze reisprofessionals geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze riviercruises en onze luxe hotelschepen.

 

Bel +31 (0)88 - 13 07 300
Mockup brochure Friendship 22
Luxe brochure
De mooiste riviercruises in Europa en wereldwijd
  • Ruim 100 pagina's cruise-inspiratie
  • 5-sterren luxe hotelschepen
  • Gratis bij u thuisbezorgd 
Brochure aanvragen