Ruim 50 jaar ervaring
Persoonlijk advies op maat
Wereldwijd aanbod
Douro
U bevindt zich hier: Home
Bestemmingen
Vaargebieden
Douro

Welkom op de Douro

Een Douro cruise is een betoverende tocht langs de landschappelijke schatten in de magische Dourovallei!

Brochure aanvragen Brochure aanvragen

De Spaanse Douro: cruisen over de gouden rivier

Een Douro cruise is een betoverende tocht langs de landschappelijke schatten in de magische Dourovallei. Wonderschone kerken en kloosters liggen verscholen tussen de groene heuvels.

De Douro (Portugees) of Duero (Spaans) is een rivier in het noorden van Portugal en de Spaanse autonome regio Castilië en León. De naam Douro betekent 'gouden rivier'. De rivier ontspringt op 2.200 meter hoogte in de Sierra de la Demanda, zo'n 50 kilometer ten noordwesten van Soria en mondt uit in de Atlantische Oceaan, bij Porto. De Douro heeft een totale lengte van 897 kilometer en het stroomgebied van de rivier is 98.160 km² en behoort daarmee tot de grootste stroomgebieden van het Iberisch Schiereiland. De rivier is vrijwel geheel gestuwd.

Nadat de rivier is ontsprongen in de Sierra de la Demanda (een onderdeel van het Iberisch Randgebergte) komt de Duero eerst in het stuwmeer Embalse de la Cuerda del Pozo terecht, waarna de rivier verder stroomt richting Soria. Hierna stroomt de Duero westwaarts door de steden Almazán en Aranda de Duero, waarna de rivieren de Riaza en de Duratón in de Duero stromen. Zo'n tien kilometer ten zuiden van de hoofdstad Valladolid voegen respectievelijk de zijrivieren de Pisuerga, de Cega en de Eresma zich bij de Duero. De rivier stroomt hierna door de steden Tordesillas en Zamora. Nadat hij de rivier de Esla heeft opgenomen bereikt de Duero de grens met Portugal.

Bij de samenstelling en realisatie van onze Douro cruise zijn we niet over een nacht ijs gegaan.
Met zorg is de Queen Isabel geselecteerd. Voor deze Douro cruise hebben we bewust gekozen voor een cruise i.s.m. onze Belgisch/Franse collega. Er is immers geen enkel schip op de Douro met Nederlandse boordtaal. Als geen ander weten wij dat dit door onze Nederlandse passagiers als heel prettig wordt ervaren. Voor velen is het juist de reden om voor een riviercruise van Friendship te kiezen. Het aantal Nederlandse passagiers op reguliere internationale Douro afvaarten is zeer gering. Veelal is Nederlands dan naast Engels en Duits de derde taal aan boord. Maar nog vaker blijft de boordtaal beperkt tot Engels of Duits. Op de Queen Isabel maar ook tijdens de excursies wordt Nederlands gesproken door diverse collega’s van het schip zelf.

Wat maakt de Douro zo anders dan welke andere rivier in Europa?
Wie een blik op de landkaart werpt komt al snel tot de voor de hand liggende conclusie dat Portugal slechts 200 km breed is. Qua aantal vaaruren is de Douro dus niet te vergelijken met elke andere riviercruise uit ons programma. Een cruise op de Douro is geheel anders dan een cruise op de Rijn of Donau. Elke rivier is immers uniek. Een 8- of 9-daagse cruise over de Donau is veelal een reis door 4 landen; Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. Daarmee is een Douro cruise onvergelijkbaar. Maar er is nog een in het oog springend aspect dat deze Douro cruise uniek en dus onvergelijkbaar maakt.

Alle excursies maken deel uit van het reisarrangement
Dat is een bewuste keus. Vanwege de beperkte vaarafstanden kan er juist veel aandacht geschonken worden aan de Portugese cultuur die maximaal ontdekt en beleefd wordt tijdens excursies. Juist door van boord te gaan ontdekt u de veelzijdigheid en veelkleurigheid van dit Zuid Europese land. Prachtig ontworpen steden met monumentale architectuur in combinatie met een kwalitatief goede en smaakvolle keuken in de met zorg gekozen restaurants tijdens de excursies maken deze Douro cruise uniek. De reis is gebaseerd op volpension. Zowel de ontbijten, lunches en diners zijn gedurende de gehele cruise inbegrepen. Omdat het reisarrangement bestaat uit een cruise inclusief een compleet vaar-en excursie programma zijn zowel de lunches aan boord tijdens het varen alsmede ook de lunches tijdens de geprogrammeerde excursies inbegrepen. Op dit concept is de gehele cruise ontworpen. Ervaring leert dat sommige passagiers er terplekke voor kiezen om toch niet met een excursie mee te gaan, maar zelf op ontdekking gaan in de stadjes of dorpjes waar wordt afgemeerd, dan wel met een taxi een leuk ritje in de omgeving maken. De receptie assisteert u daar graag bij.
Een bezoek aan een terrasje, bodega of lokaal restaurantje geeft extra charme aan uw bezoek van de Douro. Het is de individuele keus van de client te kiezen om deel te nemen aan de geplande excursies die deel uitmaken van het reisarrangement, dan wel voor een privé bezoek aan een restaurantje met een kleine kaart of een andere specialiteit van de regio in één van die pittoreske stadjes of dorpjes met “couleur locale”.

 

De Portugese Douro: cruisen langs de wijngaarden

De Douro, die nu naar het zuiden stroomt, is gedurende bijna honderd kilometer de grensrivier tussen Spanje en Portugal. Aan de Portugese kant ligt de plaats Miranda do Douro. Vanuit Spanje monden de rivieren de Tormes en de Huebra in de Douro uit. Op de plek waar de rivier de Águeda de Douro in stroomt, verlaat de rivier definitief Spanje.

De bovenloop van het Portugese deel van de Douro staat bekend om zijn quinta's. Dit zijn wijngaarden waar de druiven voor de port groeien. Vroeger voer men hier met zogenaamde rabelo's beladen met vaten port naar Porto. Naast de port staat de Dourovallei ook bekend om de rode Dourowijn. Enkele plaatsen in de buurt van de Douro zijn Vila Nova de Foz Côa, Torre de Moncorvo en São João da Pesqueira. De rivier stroomt verder onder andere langs of in de buurt van de plaatsen Peso da Régua en Castelo de Paiva, alvorens in het stedelijk gebied van Porto aan te komen. Hier vormt de Douro de scheiding tussen de stad Porto op de noordoever en Vila Nova de Gaia op de zuidoever. Bij de wijk Foz do Douro mondt de Douro uit in de Atlantische Oceaan. Hier begint en eindigt uw cruise door Portugal.

Reizen in dit gebied

Bij onze riviercruisespecialist Friendship Cruises heeft u de keuze uit diverse luxe cruises over de Douro

CTA Blok_Friendship_Hilde
Wij staan voor u klaar
Onze Travel Consultants geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze riviercruises en onze luxe hotelschepen.

 

Bel +31 (0)88 - 13 07 300
Brochure Friendship Cruises kerst en data 2024_490x735
Luxe brochure
De mooiste riviercruises in Europa en wereldwijd
  • Ruim 100 pagina's cruise-inspiratie
  • 5-sterren luxe hotelschepen
  • Gratis bij u thuisbezorgd 
Brochure aanvragen