De Wolga is met een lengte van 3.530 kilometer de langste rivier van Europa. Zij voert het water af van een stroomgebied dat een derde van de Russische vlakte bedekt. De rivier de Wolga ontspringt op 228 meter hoogte op het Valdajskaja-plateau ten noordwesten van Moskou en stroomt hoofdzakelijk in oostelijke richting. Door het geringe verval in de middenloop heeft de rivier een trage en majestueuze loop, uitermate geschikt voor een cruise door Rusland.
Door de Russen wordt de rivier ‘Moedertje Wolga’ genoemd en zij heeft daardoor altijd een belangrijke rol gespeeld in de Russische folklore, de liederen en de legenden. In het begin van de Middeleeuwen vestigen Slavische en Finse stammen zich op de oevers van de Wolga. In het stroomgebied van de rivier ontstonden steden en staten die verbonden zijn met de verschillende volksverhuizingen: Hunnen, Bulgaren, Avaren en Khazaren. Wanneer Kazan en Astrachan door Ivan de Verschrikkelijke worden veroverd, komt in de 16e eeuw de gehele Wolgavallei onder Russische heerschappij.
Na de aanleg van de oost-westspoorlijn aan het einde van de 19e eeuw wordt de rivier de Wolga een essentiële verbindingsweg tussen het noorden en zuiden. In het stroomgebied van de Wolga, dat zich tot een grote economische regio heeft ontwikkeld, nemen de industriële activiteiten sterk toe. Sinds de jaren '30 worden er vele stuwmeren aangelegd om de rivierstroom te reguleren. De waterkrachtcentrales produceren tezamen 80 miljard kWh. De Wolga die zes tot zeven maanden per jaar bevaarbaar is, bijvoorbeeld tijdens een volledig verzorgde Wolga cruise van Friendship Cruises, en in de winter toegankelijk is dankzij ijsbrekers, verzorgt alleen al meer dan de helft van het riviertransport in Rusland.
Door talrijke kanalen is de rivier de belangrijkste ader geworden van het ‘systeem der Vijf Zeeën’. De Wolga staat in verbinding met de Oostzee en de Witte Zee via het Wolga - Oostzeekanaal (249 kilometer). De rivier staat met Moskou in verbinding via het Wolga - Moskoukanaal (128 kilometer) en met de Zee van Azov en de Zwarte Zee via het Wolga - Donaukanaal (102 kilometer). Door de verschillende projecten is er helaas wel vruchtbare bevloeide grond verloren gegaan en is het natuurlijke evenwicht verstoord. Belangrijke irrigatiewerken moeten nog worden uitgevoerd.
Op dit moment is er geen aanbod op de Wolga
Neem contact met ons op voor meer informatie over onze riviercruises en onze luxe hotelschepen.
Bel +31 (0)88 - 13 07 300
Wilt u geïnspireerd worden door de mooiste riviercruises ter wereld? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief, wij informeren u dan periodiek over de mooiste reisbelevenissen.