Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Home
Portret van Lucas & Arthur Jussen

Portret van Lucas & Arthur Jussen

Portret van Arthur & Lucas Jussen | Destin Travel Group

Twee jonge pianisten die de wereld veroverd hebben: lees het portret van de broers Lucas & Arthur Jussen. 

Publiekslievelingen 

Plotseling waren ze er, zo’n 15 jaar geleden: twee jonge, blonde pianistjes – broertjes, knap – met een overtuigend muzikaal en technisch talent. En eenmaal aan het woord bleken Lucas en Arthur Jussen ook nog eens om in je hart te sluiten: spontaan, geestig, bescheiden… Plotseling had de klassieke muziekwereld er twee publiekslievelingen bij: concertzalen stroomden vol, meisjesharten sloegen op hol. Een exclusief CD-contract bij het prestigieuze Deutsche Grammophon volgde snel.

Maar zou dit alles zo blijven? Zou die populariteit en waardering zich ook doorzetten wanneer ze ouder zouden worden, wanneer het knuffelgehalte onvermijdelijk wat zou afnemen? Zouden ze zich staande kunnen houden in de sterk concurrerende pianistenwereld?

Jusssen_Lucas_Arthur17_c_Marco_Borggreve

 

Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee

Nu, zo’n 15 jaar later, kunnen we constateren dat Lucas en Arthur Jussen hun belofte méér dan waar gemaakt hebben. Met een carrière die hen over de hele wereld brengt zijn ze tot de populairste klassieke muzikanten van dit moment gaan behoren. Alleen al in de komende maanden (eind 2023, red.) wisselen ze Salzburg, Wenen, Berlijn en Londen af met Hongkong, Abu Dhabi en Taipei. Optredens met de belangrijkste orkesten en dirigenten van dit moment, op de belangrijkste internationale podia. De docusoap 'Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee' die Ivo Niehe maakte en door de NPO in augustus werd uitgezonden bewijst het: de twee broers zijn wereldburgers geworden.

Hoge verwachtingen 

Geboren in Hilversum vormde klassieke muziek van jongs af aan een natuurlijke omgeving: met moeder Christianne als fluitdocente en vader Paul als paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest was klassieke muziek als eten en drinken. Toch biedt zo’n muzikale omgeving niet altijd garanties voor een mooie carrière. De ontwikkeling van jonge, uiterst talentvolle muzikanten is er één met vele valkuilen: de lat wordt veelal hoog gelegd en de verwachtingen zijn - zeker van ouders - misschien wel nog hoger. Ook voor de jonge broertjes Jussen waren de risico’s en verleidingen ruimschoots aanwezig: te snel 'ja' zeggen op uitnodigingen voor concerten en optredens, eigenlijk geen tijd meer hebben voor verdere ontwikkeling, je als kind mentaal staande moeten houden in een wereld van veelal volwassenen... En áls je dan doorbreekt, blijf dan als jonge adolescent maar eens onbewogen bij al die bewondering en adoratie.

Jussen_Lucas_Arthur04_c_Marco_Borggreve

Geen van die valkuilen bleken van toepassing: optredens werden beperkt, docenten werden zorgvuldig gekozen en moeder en vader Jussen hamerden erop: ‘normaal blijven doen, vriendelijk zijn, haal je niks in je hoofd'. Daarbij werd de belevingswereld van Lucas en Arthur groot gehouden: naast het nu eenmaal onvermijdelijke vele studeren werden de feestdagen wel degelijk gevierd – veelal in Limburgse familiekring – , gingen de broers met leeftijdsgenoten op vakantie en zaten ze bij Ajax op de tribune. Met de gestage ontwikkeling die Lucas en Arthur doormaakten verdienen Christianne en Paul Jussen dan ook een groot compliment: ze hebben hun zoons de kans gegeven zich optimaal – lees: in vrijheid – te kunnen ontwikkelen. Zowel als musicus als mens. 

Samen en solo 

Die muzikale en technische ontwikkeling hebben de broers overigens niet altijd samen doorlopen; Lucas studeerde in de VS en aan het conservatorium in Madrid, Arthur studeerde in Amsterdam bij de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn. Overigens: nog steeds treden de broers met enige regelmaat solistisch op. Die gedegen opleiding dragen de broers tot op de dag van vandaag met zich mee, ondanks het vaak drukke schema bereiden ze zich nog elke keer 100% voor. Lucas: ‘Het draait allemaal om je voorbereiding, oftewel héél, héél veel spelen. Vaak vijf uur per dag, dat is echt nodig. Wij gaan nog steeds één keer per jaar met onze ouders op wintersport, dan spelen we een week niet en daar betaal je meteen voor. Een tikje stijf, het loopt net wat minder soepel, minder snel. Toch willen we wel aan het leven blijven deelnemen. Risicovolle sporten doen we niet, alhoewel het altijd weer begint te kriebelen wanneer het begint te vriezen schaatsen we niet meer. Toch fietsen we gewoon door Amsterdam, waar we wonen. Alhoewel buitenlanders ons voor gek verklaren!’.

Grenzeloze actieradius 

Anno 2023 kent de muzikale actieradius van Lucas en Arthur Jussen nauwelijks grenzen. Natuurlijk vormen de bekende concerten voor twee piano’s – de concerten van Poulenc, Mozart en Mendelssohn – vaste haltes gedurende het seizoen, maar de broers zijn ook actief bezig het repertoire voor twee piano’s uit te breiden. Zo bleek Unison, het concert voor twee piano’s van hun Nederlandse generatiegenoot Joey Roukens opwindende verrijking, net zoals er dit najaar hoge verwachtingen zijn van de Nederlandse première van Phoenix, een werk van de Turkse duizendpoot Fazil Say dat met Amsterdam Sinfonietta wordt uitgevoerd (zie ook de Hannick Muziekreis naar Keulen met vertrek op 9 december 2023). 

Ook in hun CD-output tonen Lucas en Arthur Jussen zich avontuurlijk: ook daar wisselen ze de vierhandige werken van Bach, Beethoven en Schubert af met minder bekende muziek. Zo brachten ze in 2022 een CD uit met Nederlandse muziek voor twee piano’s: Dutch Masters. Voor deze CD vulden Lucas en Arthur Jussen het eerder genoemde Unison van Joey Roukens aan met een selectie van stukken voor twee piano’s en piano quatre-mains van Nederlandse componisten. Geen project om commercieel mee te scoren, wel om te getuigen van hun Nederlandse afkomst: ‘Iedereen kent de namen Bach, Mozart of Beethoven wel, maar we hebben ook genoeg minder bekende componisten van eigen bodem die heel veel moois hebben voortgebracht'. 

Het is dus meer dan goed gekomen met Lucas en Arthur Jussen. Ze vormen de vlaggendragers van een nieuwe Nederlandse generatie klassieke muzikanten: talentvol, intelligent, avontuurlijk en benaderbaar. Een duo om trots op te zijn! 

Bekijk hier de concertagenda van Lucas & Arthur Jussen. 

Samen met Amsterdam Sinfonietta treden  Lucas & Arthur op in de Kölner Philharmonie. U kunt dit prachtige concert bijwonen tijdens een adventsreis met Hannick. Lees meer over deze 4-daagse muziekreis! 

 

Ontdek meer verhalen

Laat u inspireren door musici, reisverslagen of achtergrondverhalen bij de mooiste bestemmingen