Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Home
Mozartfest in Schwetzingen

Mozartfest in Schwetzingen

Mozartfest Schwetzingen

Het Mozartfest in Schwetzingen is voor Hannick Reizen een geliefde bestemming. Het barokpaleis van Schwetzingen beschikt over een uniek rococotheater en enkele intieme concertzalen die iedere herfst het prachtige decor vormen voor het festival. Dit ter herinnering aan de drie bezoeken die Mozart ooit aan Schwetzingen bracht. Doorgaans wordt er in het rococotheater dan ook een opera van Mozart opgevoerd. 

Hannick Reizen dook voor u in de geschiedenis van het Slot van Schwetzingen i.h.a. en die van het Mozartfest i.h.b. en dat resulteerde in dit blog.

Schwetzingen

In de deelstaat Baden-Württemberg ligt de sfeervolle stad Schwetzingen. De stad staat bekend om zijn rijke cultuur en levendige muziektraditie. Elk jaar vinden er een aantal interessante muziekfestivals plaats, waaronder de Schwetzinger Festspiele van mei tot begin juni en het Mozartfestival in september. De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn ongetwijfeld Slot Schwetzingen en de prachtige kasteeltuinen vol met sculpturen en imposante bouwwerken. Maar ook de omgeving van Schwetzingen biedt veel moois: lu kunt een gedeelte van de Badische Aspergeroute afleggen, de prachtige ruïne van Slot Heidelberg bezoeken en heerlijk wandelen en fietsen in het Natuurpark Pfälzerwald.

Schloss Schwetzingen

Midden in het centrum bevindt zich de bekendste bezienswaardigheid van de stad: het prachtige Slot Schwetzingen. In de veertiende eeuw was het een waterburcht, later een groter jachtslot en fungeerde het als zomerresidentie van de keurvorsten van de Palts. In de achttiende eeuw werd in opdracht van keurvorst Karl Theodor het magische kasteelpark aangelegd. Ondanks dat er lange tijd plannen waren om een groter kasteel te bouwen, kwam hier uiteindelijk niets van terecht. Als gevolg hiervan zijn de tuinen eigenlijk te groot in vergelijking met het schitterende, maar bescheiden slot.

Heidelberg 6

Slotpark Schwetzingen

Het sprookjesachtige park rondom het kasteel is gevuld met prachtige fonteinen, sculpturen en interessante kunstwerken waaronder 'Das Ende der Welt', dat speelt met optische illusie. In het park vindt u verder een imposante moskee: de weerspiegeling van het gebouw in het water levert de meest prachtige plaatjes op. De moskee werd in de achttiende eeuw louter als versiering in het park gebouwd, aangezien de Turkse bouwstijl in die tijd zeer populair was in Duitsland.

Slotplein

Het Slotplein is een van de meest levendige plekken in de stad en wordt omringd door een aantal prachtige achttiende-eeuwse gebouwen, waaronder Paleis Rabaliatti en Paleis Hirsch. Het plein werd ontworpen door hofarchitect Alessandro Galli da Bibiena, die de opdracht kreeg een plein aan te leggen als verbinding tussen het kasteel en de boven- en benedenstad. Op het plein staan de twee monumenten Glücksschwein en Spargelfrau. Het plein ligt vol met gezellige bars en restaurants met terrasjes. 

Een clipje over het Slot van Schwetzingen kunt u hier bekijken:

 

Mozart in Schwetzingen

Mozart was een derde van zijn leven onderweg en ondanks alle ongemakken reisde hij graag. Op 11 september 1778 schreef hij aan zijn vader: "Ohne reisen - wenigstens Leüte von Künsten und Wissenschaften - ist man wohl ein Armseliges Geschöpf”.
De keurvorst van de Palts, Carl Theodor, was een vriend van de schone kunsten en was vooral dol op muziek aan zijn hof. De Mannheimer Hofkapelle kende een legendarisch hoog niveau en bestond uit de beste musici van die tijd. Maar niet alleen het niveau van hun spel was ongekend, wat daarnaast ook opviel was de enorme gedrevenheid en discipline waarmee er gemusiceerd werd. Leopold Mozart schreef over de hofmusici in een brief van 19 juli 1763 uit Schwetzingen: Das Orchester ist ohne widerspruch das beste in Teutschland, und lauter junge Leute, und durchaus Leute von guter Lebensart, weder Säufer, weder Spieler, weder liederliche Lumpen”. Dit hoge niveau van de musici ging de muziekgeschiedenis in als een apart tijdperk onder de term ‘Mannheimer Schule’.
Mozart keerde in 1781 terug naar Wenen, dat hij net als Schwetzingen als wonderkind al had bezocht. In Wenen vond hij niet alleen een beschermheer van de muziek van hem en zijn tijdgenoten in baron Gottfried van Swieten, maar leerde hij ook de werken van Johann Sebastian Bach en zijn zonen kennen tijdens de zondagsmatinees.

Oprichting Mozartgesellschaft Schwetzingen

De Mozartgesellschaft Schwetzingen werd in 1969 opgericht door Generalmusikdirektor dr. Richard Driver en negen gelijkgestemde muziekliefhebbers. Als vereniging zonder winstoogmerk heeft zij ‘het onderhoud van de muziekkunst in het algemeen en van de werken van Wolfgang Amadeus Mozart’ tot taak verheven. Ter herinnering aan de drie bezoeken van Mozart aan het Kurpfälzischer Hof in Mannheim en aan Schwetzingen in 1763, 1777 en in 1790 en in lijn met het doel van de vereniging, organiseert de Mozartgesellschaft Schwetzingen sinds 1969 jaarlijks meerdere concerten in Schwetzingen.

Geschiedenis van het Mozartfest

Dit mondde in 1975 uit in een exclusief Mozartfest. De glamoureuze ambiance van het historische rococo-theater en de prachtige cirkelzalen en de paleiskapel zijn ideaal als podium voor internationale artiesten en gerenommeerde orkesten. De programma's bieden een beproefde mix van symfonieconcerten, opera, gewijde en kamermuziek. De belangrijkste artiesten van onze tijd musiceren graag in Schwetzingen en hebben hun publiek op het slot menig onvergetelijke muziekavond bezorgd.
Een van de uitdrukkelijke doelen van de vereniging is daarnaast het promoten van de jongste generatie musici. Mede dankzij een beurs van de Jürgen Ponto-Stiftung worden jonge musici in staat gesteld masterclasses te volgen bij bekende artiesten en samen met hen of solo op te treden tijdens enkele concerten.

Ontdek meer verhalen

Laat u inspireren door musici, reisverslagen of achtergrondverhalen bij de mooiste bestemmingen