Ruim 50 jaar ervaring
Persoonlijk advies op maat
Wereldwijd aanbod
Seine eiffeltoren Parijs
U bevindt zich hier: Home
Bestemmingen
Vaargebieden
Seine

Welkom op de Seine

Cruise langs pittoreske Franse plaatsjes naar Normandië

Brochure aanvragen Brochure aanvragen

Cruise over de Seine

De Seine heeft een lengte van maar liefst 776 kilometer en een stroomgebied van 79.000 km², en ligt geheel binnen Frans grondgebied. Dus als het gaat om een cruise door Frankrijk, dan is een Seine cruise wel een waar pareltje; het is een prachtige rivier. De Seine stroomt vanaf het Plateau van Langres via Troyes, Parijs en Rouen naar Le Havre, waar ze haar uitmonding heeft in het Kanaal. De voornaamste zijrivieren zijn de Yonne, de Marne en de Oise.

De rivier de Seine heeft haar oorsprong ten noorden van Dijon, in een kleine vallei, gelegen op de weg van Dijon naar Châtillon-sur-Seine, een paar kilometer ten noorden van Saint-Seine-l'Abbaye. Veel is er niet meer te zien behalve een beeld dat door Baron Hausmann werd geplaatst aan de voornaamste bron. Maar vroeger, in de tijd van de Galliërs, was dit een heiligdom, zoals alle plaatsen waar water uit de grond opborrelde dat waren. De godin van deze rivier was Séquana. Het water van de Seinebron wordt verantwoordelijk geacht voor verschillende genezingen. Er lopen 32 bruggen over de Seine, waarvan de mooiste de Pont Alexandre in Parijs is en de oudste de Pont Neuf, eveneens in Parijs. Uw bootreis door Frankrijk begint en eindigt altijd in deze Franse hoofdstad.

Seine cruise door de Vallée de la Seine

De Seine rivier heeft zich net voor de uitmonding in het Kanaal genoodzaakt gezien de hardste rotsen van het kalkplateau van Pays de Caux te mijden en slingert als een grillige slang op het einddoel af. Deze grote meanders geven de Seine op veel plaatsen een bijzonder aangenaam aanzien. De hoofdstad van Frankrijk heeft de Seine altijd benut als een slagader naar zee, ook al komen de grote zeeschepen al tijden niet meer verder dan de zeehaven van Le Havre. In de buurt van Parijs is er dan ook weinig industrie aanwezig langs de rivier de Seine. Rondom Rouen en oostelijk van Le Havre merkt u dat u in een van de brandpunten van de Franse economie bent. De Côte des Deux Amants tussen Les Andelys en Rouen is sfeervol. Abdijruïnes als die van Jumièges geven de zomen van de Seine een religieus cachet. De crèmewitte rotsflanken boven het water, de loop door het natuurpark Brotonne en oorden als Saint-Martin-de-Boscherville en Les Andelys maken van de Seine een geliefd excursiedoel; het zijn de hoogtepunten tijdens de Seine cruise.

De Vikingen hebben de rivier voor een ander doel benut. Zij zagen de kloosters en steden als schatkamers en rukten deze vrijpostig open. De grote parel langs de rivier de Seine is Rouen, na Parijs misschien wel de stad met de meest sublieme cultuurmonumenten. Westelijk van Rouen verwijzen bordjes in het regionale park Brotonne naar de oude abdijen waar de Seine langs slingert. Een land met een kloosterverleden en vaak belaagd door Vikingen die zich via de Seine rivier meer landinwaarts drongen. Landinwaarts ligt het sfeervolle Les Andelys, waar u tijdens de Seine cruise het beroemde kasteel van Richard Leeuwenhart kunt aanschouwen.

Seine cruise door Oost-Normandië

Wat is Oost-Normandië zonder haar wateras, de Seine? Zodra deze rivier het gebied al kronkelend binnendringt, wordt Normandië versierd met artistieke bedevaartsoorden, weerbare burchten, historische kunststeden, abdijpracht en magnifieke beukenbossen. En wanneer de Seine rivier in zee uitstroomt, verrijzen daar de kalksteenrotsen, de Côte d’Albâtre. Aan weerszijden van de Seine wachten het pastorale Pays de Bray, het weidse Pays de Caux en het nog onbekende Pays d’Ouche. Dit gedeelte van Normandië wordt ook wel Haute-Normandië genoemd en bestaat uit het noordelijke departement Seine-Maritime en het zuidelijke departement Eure. De streek vormt de groene buitenwijk van Parijs. In de weekenden en tijdens korte vakanties ontvluchten de Parijzenaars de stad en genieten ze hier van de natuur en de rust. Naast de prachtige natuur van beukenbossen en kusten is er ook genoeg cultuur te vinden. Wat dacht u van het historische Rouen, een stad met hoogte- en dieptepunten, waar op het oude marktplein Jeanne d’Arc de dood vond. In Rouen bevinden zich vermaarde musea, gotische kathedralen en oude straten met vakwerkhuizen. Deze magische parel wordt tijdens de Seine cruise niet overgeslagen.

Reizen in dit gebied

Bij onze riviercruisespecialist Friendship Cruises heeft u de keuze uit diverse luxe cruises over de Seine.

CTA Blok_Friendship_Hilde
Wij staan voor u klaar
Onze Travel Consultants geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze riviercruises en onze luxe hotelschepen.

 

Bel +31 (0)88 - 13 07 300
Brochure Friendship Cruises kerst en data 2024_490x735
Luxe brochure
De mooiste riviercruises in Europa en wereldwijd
  • Ruim 100 pagina's cruise-inspiratie
  • 5-sterren luxe hotelschepen
  • Gratis bij u thuisbezorgd 
Brochure aanvragen