Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Home
Janine Jansen

Janine Jansen

Janine Jansen © Decca, Sara Wilson

De Nederlandse Janine Jansen behoort tot de muzikale top. Lees meer over haar achtergrond. 

Topvioliste en Nederlandse trots: Janine Jansen

Janine Jansen behoort tot 's werelds topviolisten. Niet voor niets ging ze al diverse malen met het Koninklijk Concertgebouworkest mee op tournee. Tijdens een volledig verzorgde operareis met klassieke muziekreizen specialist Hannick Reizen beleeft u memorabele muziekvoorstellingen met Janine Jansen als geweldige violiste.

Janine Jansen foto thor brodreskift_1

© Thor Brodreskift

Janine Jansen: haar biografie 

Janine Jansen komt uit een muzikale familie in Soest. Haar vader Jan Jansen speelt orgel, klavecimbel en piano. Hij was van 1987 tot en met mei 2011 organist van de Dom van Utrecht, waar haar grootvader Maarten Kooij gedurende twintig jaar als cantor de kerkmuziek leidde. Hij organiseerde een concertserie op de zaterdagmiddag, waarin zijn kleindochter ook optrad. Haar oom is de bas Peter Kooij, haar moeder Christine Jansen. Peter Kooij zingt regelmatig in de Domkerk en haar oudere broers zijn de klavecinist David Jansen en de cellist Maarten Jansen.

Janine Jansen: de weg naar succes

Janine Jansen begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen en kreeg les van Coosje Wijzenbeek. Op tienjarige leeftijd gaf ze haar eerste openbare optreden. Na enige tijd studeerde ze bij Philipp Hirshhorn aan het Utrechts Conservatorium. In 1997 debuteerde ze met groot succes in het Amsterdamse Concertgebouw waar ze sindsdien ieder jaar terugkeert. In 1998 behaalde ze aan het Utrechts Conservatorium haar UM-diploma met de hoogste onderscheiding en vervolgde haar studie bij onder meer Boris Belkin. Met haar debuut in de Royal Festival Hall in Londen onder leiding van het Philharmonia Orchestra vestigde Janine Jansen wereldwijd de aandacht op zich. Sindsdien verlangen grote orkesten naar de samenwerking met Jansen. Zij soleert bij orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, het London Symphony Orchestra en de Berliner en Wiener Philharmoniker.

Janine Jansen_Bild 2_c_Decca_Harald Hoffmann

© Decca, Harald Hoffmann

Janine Jansen: haar prijzen, kamermuziek en viool

Janine Jansen heeft in haar carrière al vele prijzen gewonnen, waaronder vier Edisons en driemaal een ECHO Klassik, de Nederlandse Muziekprijs en de Concertgebouw Prijs.
Jansen speelt ook zeer regelmatig kamermuziek. Zo heeft zij ook heeft haar eigen kamermuziekfestival: Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Het festival kan zich verheugen op veel aandacht in de landelijke en lokale media.

Janine Jansen bespeelt de 'Rivaz-Baron Gutmann'-Stradivarius uit 1707, haar ter beschikking gesteld door Dextra Musica.

Hoofdfoto: © Decca, Sara Wilson

Ontdek meer verhalen

Laat u inspireren door musici, reisverslagen of achtergrondverhalen bij de mooiste bestemmingen