Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Home
Over een astronaut, een verloofde architect en vier jonge dames

Over een astronaut, een verloofde architect en vier jonge dames

Over een astronaut, een verloofde architect en vier jonge dames | Destin Travel

Bad Ischl in Oostenrijk is met het jaarlijkse operettefestival een vruchtbare grond voor meeslepende intriges en vlijmscherpe teksten. 

Operettefestival in Bad Ischl 

Baden-Baden in Duitsland, Bath in Engeland, Spa in België of Vichy in Frankrijk: zie daar enkele van de bekendste Europese kuuroorden. Het bezoeken van een kuuroord was in de 19e eeuw mateloos populair, en met welgestelden als klant ontstonden rond oude bronnen met mineraalwater tal van nieuwe, mondaine badhuizen, voorzien van fraaie fonteinen en paviljoens.

Of het kuren nu echt hielp was nog maar de vraag, maar daar zat de Europese beau monde niet mee. Voor hen vormde het bovenal een goed excuus om de dag luierend door te brengen. Ook Bad Ischl was zo’n kuuroord: zomer na zomer trok de Oostenrijkse adel naar Salzkammergut, zelfs tot keizer Franz Karel en zijn vrouw aan toe. Toen het de keizerin maar niet lukte om zwanger te raken werd het paar geadviseerd om de zoutbaden van Bad Ischl te bezoeken. Toeval of niet, enige tijd later werd hun zoon geboren.

Bad Ischl

Keizerin Sisi 

Het was niet het enige moment in de geschiedenis dat Bad Ischl een bijzondere plaats innam in het leven van een keizerlijk paar. De jonge Franz Joseph trouwde met zijn intelligente en knappe nicht Elisabeth, die jarenlang de societypagina’s van de Europese kranten zou domineren. Haar bijnaam was, u raadt het al, Sisi... Wie nu een bezoek brengt aan Bad Ischl kan nog steeds de Kaiservilla bezoeken met het indrukwekkende interieur en de uitgestrekte landschapstuinen. Bad Ischl en de streek Salzkammergut waren dus populair, ook bij componisten. Schubert, Richard Strauss, Mahler en Brahms: ze verbleven er vele zomermaanden. Walsenkoning Johann Strauss kocht er zelfs een huis. Toch zou het stadje Bad Ischl, op slechts een uurtje rijden van Salzburg, vooral verbonden blijven met één componist in het bijzonder: Franz Lehár. Baden-Baden in Duitsland, Bath in Engeland, Spa in België of Vichy in Frankrijk: zie daar enkele van de bekendste Europese kuuroorden. Het bezoeken van een kuuroord was in de 19e eeuw mateloos populair, en met welgestelden als klant ontstonden rond oude bronnen met mineraalwater tal van nieuwe, mondaine badhuizen, voorzien van fraaie fonteinen en paviljoens.

Bad Ischl shutterstock_1819388930

Valse snorren 

En wie Franz Lehár (1870 – 1948) zegt, zegt operette. Ondanks dat het talent van Lehár niet onderdeed voor dat van zijn ‘serieuze’ tijdgenoten – Giacomo Puccini had veel bewondering voor de Oostenrijks-Hongaarse componist – school zijn talent in een kunstvorm die we heden ten dage toch vooral associëren met overspel, valse snorren en dito decolletés. Niettemin onderschatten we daarmee operette als genre.
Operette vormde in de 19e eeuw het podium van de satire: machthebbers en notabelen werden op snedige wijze de maat genomen, zodat ook het publiek van tijd tot tijd een spiegel voorgehouden werd. Goede operettes stonden bol van slimme en geestige intriges, vlijmscherpe teksten en onderhoudende muziek vol pakkende melodieën.

Lehár maakte die goede operettes en het maakte hem een bemiddeld mens. Bemiddeld genoeg om in 1912 in Bad Ischl een prachtige villa te kopen en daar tot het eind van zijn leven te blijven wonen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Bad Ischl sinds 1950 de thuisbasis is van het enige operettefestival ter wereld. Elke zomer vinden er in het prachtige kuuroord operette-uitvoeringen plaats van het hoogste niveau, met natuurlijk de werken van Lehár als rode draad. Bekende titels als Die Lustige Witwe en Das Land des Lächelns worden afgewisseld met minder bekende titels, zoals dit jaar Lehárs operette uit 1916, Der Sterngucker. ‘Misschien wel het fijnzinnigste dat Lehár ooit gecomponeerd heeft’, schreef een criticus in 1916 over De Sterrenkijker. Het is een heerlijk hilarisch verhaal over vier jonge dames, een verloofde architect en zijn broer, de astronaut.

shutterstock_710945770_J Strauss

Culturele hoofdstad 2024

Het bijzonder fraai gelegen Bad Ischl heeft naast het operettefestival elke reiziger iets te bieden. Zoveel
zelfs, dat de stad dit jaar is verkozen tot één van de drie culturele hoofdsteden van Europa. Het Kongress &
TheaterHaus, de middeleeuwse Sint Nikolaaskerk en de Glücksgasse zijn allen gelegen te midden van de fraaie en indrukwekkende bergwereld. Na een dag cultuur én natuur snuiven in Bad Ischl is het goed toeven bij Café Konditorei Zauner, een begrip sinds 1832. En zie dan die klassieke Zaunerstollen maar eens te weerstaan...

Operettefestival in Bad Ischl, van harte aanbevolen! 

 

Ontdek meer verhalen

Laat u inspireren door musici, reisverslagen of achtergrondverhalen bij de mooiste bestemmingen