Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Berliner Dom, Berlijn shutterstock_395071564

Van Rügen
naar Berlijn

riviercruises

9-daagse Oostzeecruise: van Rügen naar Berlijn

Ontdek met ons de parels van de Oostzee tijdens uw cruise van Rügen naar Berlijn. U sluit af met een bijzonder excursieprogramma in Berlijn.

Nederlandssprekende Friendship Cruises cruiseleaders
Volgend vertrek
18-09-2025
Reisduur
9 dagen
Vertrekpunt
Enschede
Reisleider
Karel Verburg
Schip
HS Swiss Ruby ****+
Destin
Vanaf 2.298,-
Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.
Brochure aanvragen Brochure aanvragen
Navigatie
Unieke belevenis Vaarschema Excursies Riviercruiseschip Prijsinformatie
Brochure aanvragen Brochure aanvragen

Hanzesteden, Duitse Waddeneilanden, krijtrotsen en historisch Berlijn

Welkom aan boord van uw varende boutiquehotel Swiss Ruby! De Swiss Ruby neemt een bijzonder plekje in binnen onze vloot. Daar waar andere schepen 110 of 135 meter groot zijn, is de Ruby slechts 85 meter lang. Vanwege deze courante afmetingen kan het schip bijzondere routes varen en afmeren in havenstadjes waar grotere schepen juist niet kunnen komen. Dat maakt deze reis over de Oostzee naar de hoofdstad van Duitsland zo bijzonder. 

We varen vanuit Stralsund naar Rügen en Usedom, waarbij we parels bezoeken als Hanzestad Greifswald, Sassnitz, de oude badplaats Binz en het voormalige nazi-vakantiecomplex Prora. Ook bezoekt u de Poolse Hanzestad Szczecin. U sluit uw reis af met een bijzonder excursieprogramma in Berlijn, waarbij zowel de cultuurliefhebbers als de historici aan hun trekken komen. 

Presentatie 22 februari a.s. 

Van harte welkom op donderdag 22 februari 2024 op ons kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Samen met cruiseleader Karel Verburg geven wij u graag meer informatie over onze luxe riviercruises over de Oostzee, uitgevoerd op 11 en 18 september 2025. 

Meer info & aanmelden
Stralsund town hall
Stralsund
Oostzee - Duitsland - Hanzestad Greifswald (2)
Greifswald
Prora shutterstock
Prora
Duitsland - Oostzee - Binz (2)
Binz
Oostzee - Polen - Swinoujscie (1)
Swinoujscie
Oostzee - Stettin (2)
Szczecin
Duitsland - Oostzee - Scheepslift Niederfinow (2)
Scheepslift Niederfinow
Berlijn Reichstag
Rijksdaggebouw, Berlijn
Brandenburger poort, Berlijn shutterstock_108284315
Brandenburger poort, Berlijn
Berlijn - Museumsinsel
Museumsinsel, Berlijn
Duitsland - Berlijn - Hohenschonhausen (1)
Stasi-gevangenis Hohenschönhausen
Duitsland - Berlijn - Wunsdorf (1)
Wünsdorf (Zossen)
Veeg naar links

Deze afvaart is geheel gereserveerd voor Friendship Cruises passagiers!
• Nederlandse boordtaal
• Nederlandssprekende Friendship Cruises cruiseleaders
• Deskundige lokale gidsen tijdens uw excursies
• Eigen Friendship Cruises Comfort Class touringcar

Meer bedenktijd nodig? Neem een vrijblijvende optie! Wij houden dan een plaatsje voor u vrij op deze reis.


Vaarschema

Uw route in beeld

Oostzeecruise_2

Dag 1 - Nederland - Stralsund - Greifswald

Per taxiservice of met eigen vervoer reist u naar Enschede. Na een kopje koffie in het Van der Valk hotel in Enschede reist u per Comfort Class Touringcar naar Stralsund. Onderweg wordt er regelmatig gestopt voor een koffiepauze en lunch (niet inbegrepen). Aan het einde van de middag scheept u in aan boord van uw hotelschip. Terwijl u geniet van het diner zet de Swiss Ruby koers naar Greifswald.

*Indien gewenst kunt u voorafgaand aan uw reis al bij Van der Valk Enschede overnachten. U boekt deze overnachting direct bij Friendship Cruises. U vindt verderop meer informatie.

Stralsund town hall

Dag 2 - Greifswald - Lauterbach (Rügen)

's Morgens kunt u historisch Greifswald ontdekken tijdens een stadswandeling. Aan het einde van de ochtend varen we naar Lauterbach op Rügen. Na de lunch ontschepen de liefhebbers voor een excursie naar Sassnitz met haar Kreidefelsen en een bezoek aan Binz, de oudste badplaats van Duitsland of ontdekt u Prora, bekend van het megalomane vakantiecomplex uit de nazitijd.
Morgenexcursie stadswandeling Greifswald € 25,- p.p
Middagexcursie Sassnitz en de Kreidefelsen € 75,- p.p. of excursie historisch Prora € 65,- p.p.

Oostzee - Duitsland - Hanzestad Greifswald (1)

Dag 3 - Lauterbach - Peenemünde (Usedom) - Wolgast - Świnoujście (Usedom)

Vanmorgen vroeg zet uw hotelschip koers vanuit Lauterbach (Rügen) naar Peenemünde (Usedom). Na het ontbijt staat de morgenexcursie Seebäder Usedom op het programma. U kunt ook deelnemen aan de historische excursie naar de fabrieken waar destijds de V2’s werden geproduceerd. Ondertussen vaart de Swiss Ruby vanuit Peenemünde door naar Wolgast aan de oever van de Peenestrom. Hier schepen de excursiepassagiers weer in. Vanwege haar strategische ligging wordt Wolgast ook wel “de Poort” naar het aan de overkant gelegen Duitse Waddeneiland Usedom genoemd. Aan het einde van de middag gooit de kapitein de trossen los en zetten we koers naar Świnoujście, eveneens op Usedom. Hier meren we laat op de avond aan.
Morgenexcursie Seebäder Usedom € 55,- p.p. of excursie V2-fabrieken € 50,- p.p.

Oostzee - Duitsland - V2 fabrieken

Dag 4 - Świnoujście - Szczecin

Tijdens de morgenexcursie ontdekt u het Pools Baltische resort Świnoujście, fraai gelegen tussen het Oderhaf en de Pommerse Bocht. Terwijl u van de lunch geniet zetten we koers naar Szczecin in Polen waar we aan het einde van de middag afmeren. U geniet van een prachtige vaartocht over het Oderhaf.
Morgenexcursie Pools-Baltisch resort Świnoujście € 50,- p.p.
Oostzee - Polen - Swinoujscie (1)

Dag 5 - Szczecin - Schwedt (Oder)

Vanmorgen ontdekt u tijdens een stadstour de prachtige stad Szczecin. De fraai gerestaureerde “Oude Stad” doet vanwege het stervormige plein en markante architectuur denken aan Parijs. Tijdens een stadstour met een aantal korte wandelingen o.l.v. een deskundige gids maakt u kennis met de bewogen geschiedenis van deze zeehavenstad. Na de lunch vertrekt de Swiss Ruby uit Szczecin en geniet u van een heerlijke vaarmiddag aan boord, terwijl u koers zet naar Schwedt waar we na het diner aankomen.
Morgenexcursie stadstour Szczecin € 50,- p.p.

Oostzee - Stettin (1)

Dag 6 - Schwedt - Niederfinow - Eberswalde - Berlijn

Het belooft een heel afwisselende dag te worden. Na een vroeg vertrek uit Schwedt komt in de loop van de morgen Niederfinow in beeld. Daar passeren we met behulp van een scheepslift (Schiffshebewerk) de sluis. Een ingenieus complex waar de schepen met een lift naar boven worden gehesen, om zo het hoogte verschil te overbruggen. Een unieke ervaring. Vergeet uw fototoestel niet. Daarna zetten we via Eberswalde koers naar Berlijn-Spandau, waar we in loop van de avond afmeren.

Duitsland - Oostzee - Scheepslift Niederfinow (1)

Dag 7 - Berlijn - Potsdam

Vandaag heeft u keuze uit verschillende excursies door Berlijn. In de ochtend kunt u mee met de excursietour door West-Berlijn, waar u onder andere over de Kurfürstendamm rijdt. In de middag bezoekt u op deze manier Oost-Berlijn, met de Berliner Dom.  U kunt ook de beide excursies combineren tot een dagtour. Gedurende de tour worden enkele fotostops gemaakt met telkens een kleine wandeling.
Morgenexcursie stadstour West-Berlijn € 60,- p.p.
Middagexcursie stadstour Oost-Berlijn € 60,- p.p.
Combinatie dagexcursie West- en Oost-Berlijn € 110,- p.p.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor het historische programma in Berlijn, geheel in het teken van de DDR-tijd. Deze excursiedag is onder leiding van uw reisleider, Karel Verburg (voormalig medewerker inlichtingendiensten). U brengt een bezoek aan het Stasimuseum en de beruchte Stasigevangenis Hohenschönhausen. U laat zich met deze excursies onderdompelen in de grimmige geschiedenis van Oost-Duitsland.
Dagexcursie Berlijn ten tijde van de DDR: prijs nog niet bekend

Tijdens het diner vertrekt de Swiss Ruby uit Berlijn en zet koers naar Potsdam.

Brandenburger Tor, Berlijn shutterstock_326430725

Dag 8 - Potsdam

Vanuit Postdam staan er verschillende excursies op het programma. De kunstliefhebbers kiezen voor een bezoek aan één van de musea in Berlijn. De avonturiers brengen een bezoek aan Wünsdorf (Zossen), de Verboden Stad, waar het verleden stil is komen te staan na het vertrek van de Russen in 1994. 's Middags bezoeken zij de plek waar de Potsdam-conferentie in 1945 is gehouden, ook wel gezien als het begin van de Koude Oorlog. U kunt ook op eigen gelegenheid het prachtige Potsdam ontdekken.
Excursie Museumstad Berlijn: prijs nog niet bekend
Dagexcursie Wünsdorf en Potsdam: prijs nog niet bekend

Potsdam, Cecilienhof Palace

Dag 9 - Potsdam - Nederland

Vanmorgen nemen we afscheid van de Swiss Ruby en haar bemanning. U ontscheept na het ontbijt in Potsdam en reist per Comfort Class touringcar via de voormalige grensplaats Helmstedt terug naar hotel Van der Valk in Enschede. Vanaf hier reist u per eigen vervoer of taxiservice weer huiswaarts. Een prachtige reis is ten einde gekomen, maar de herinneringen zullen zeker blijven.

*De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn niet inbegrepen in de reissom.

Overnachting voorafgaand aan de reis bij Van der Valk

Start uw reis comfortabel en boek een hotelovernachting bij hotel Van der Valk Enschede. Op de vertrekdag van de reis geniet u van een heerlijk ontbijtbuffet waarna u de Comfort Class touringcar in stapt voor de reis naar Stralsund. Uitsluitend wanneer u overnacht bij Van der Valk mag u er ook uw auto parkeren, aan de zijkant van het hotel. Boek uw hotelovernachting bij Van der Valk direct bij Friendship Cruises.

  • 2-persoonskamer standaard: nog niet bekend
  • 2 persoonskamer standaard voor alleengebruik: nog niet bekend

Bovenstaand tarief is inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet, toeristenbelasting, parkeerplaats voor uw auto, entree tot de wellness, het binnenzwembad en het fitnesscentrum. 

Hotel Van der Valk Enschede
Zuiderval 140
7543 EZ Enschede
www.vandervalkhotelenschede.nl 

Post-cruisearrangement in Berlijn

Verwen uzelf met een post-cruisearrangement in de bruisende stad Berlijn. Verblijf 2 dagen na uw cruise in deze prachtige stad. Een veelzijdige stad die u zeker moet ontdekken!

Inbegrepen:
- Transfer schip – hotel en hotel – luchthaven/station.
- Twee overnachtingen in een centraal gelegen 4- of 5-sterrenhotel op basis van logies en ontbijt
- Terugreis naar Nederland per trein of vliegtuig

Prijs: op aanvraag

Berliner Dom, Berlijn shutterstock_395071564
Toon meer
Toon minder

Excursies

Een riviercruise is de meest comfortabele manier om nieuwe landen, culturen en mensen te leren kennen. Friendship Cruises biedt u dan ook de mogelijkheid om deel te nemen aan interessante excursies. Van stadswandelingen door indrukwekkende hoofdsteden tot bezoeken aan pittoreske historische dorpjes of boeiende musea, ontdekkingstochten in de natuur en culinaire verrassingen uit de regio, elk uitstapje is uniek en onvergetelijk! De belevenis is elke dag weer anders. Ervaren lokale gidsen nemen u maar al te graag mee en delen vol oprecht enthousiasme hun grenzeloze kennis van de streek. Zo proeft u de sfeer en cultuur in optima forma. Hieronder vindt u een overzicht van de excursies die u kunt maken tijdens deze cruise, en hoe u deze kunt boeken.

Bij reservering kunt u een keuze maken uit 13 excursies. Deze excursies boekt u los en betaalt u direct bij reservering van uw cruise. Zo weet u precies waar u aan toe bent! Wanneer u vooraf geen gebruik maakt van de mogelijkheid om excursies bij te boeken, kunt u de excursies ook los aan boord boeken. U betaalt de prijzen zoals onderstaand per excursie vermeld. Wij kunnen u in dat geval niet garanderen dat er nog plaats is op alle excursies.

Morgenexcursie stadswandeling Greifswald
Tijdens een stadswandeling onder leiding van een deskundige gids ontdekt u het historische centrum van de Universiteits- en Hanzestad Greifswald. Terwijl u door de kleine straatjes loopt ontdekt u de bijzondere geschiedenis van deze stad, die wisselend Duits en Zweeds is geweest. Uiteraard loopt u langs verschillende kerken en stadsmuren en maakt u kennis met de romantische schilder Caspar David Friedrich, die geboren is in Greifswald. U geniet van wat vrije tijd voordat u weer terugkeert naar uw hotelschip.
Excursieprijs: € 25,- p.p.
Inclusief: transfer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, stadswandeling o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 4

Middagexcursie Sassnitz en de Kreidefelsen
Tot 1900 was Sassnitz een onbekend vissersplaatje, maar dankzij de tumultueuze geschiedenis van de 20e eeuw heeft het stadje veel meer bekendheid gekregen. De opkomst en nederlaag van de nazi’s hebben hun stempel gedrukt op de regio. Ten tijde van de DDR was het een belangrijke havenstad voor de visserij. In Sassnitz stapt u aan boord van een schip dat u langs de beroemde krijtrotsen van het Nationaal Park Jasmund brengt, ten noorden van het stadje. Tijdens uw vaartocht onder leiding van een deskundige lokale gids hoort u alles over de lokale geschiedenis en ontdekt u de prachtige natuur. Wist u dat het (oer)bos dat deze rotsen bedekt oorspronkelijk heel Europa bedekte? Tijdens uw reis naar Sassnitz komt u ook langs het beroemde vakantiecomplex Prora en de badplaats Binz.
Excursieprijs: € 75,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, vaartocht o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 2
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met historisch Prora. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Middagexcursie historisch Prora
Rügen heeft, naast haar prachtige natuur, ook een bewogen geschiedenis. Ten tijde van het nazisme gaf Hitler bevel om een megalomaan vakantiecomplex te bouwen in Prora, dat dienst zou doen als rustplek voor de soldaten. Het complex is nooit echt in gebruik genomen en heeft jaren in vervallen staat langs de Oostzeekust gestaan. In de laatste jaren is er gestart met het opnieuw leven inblazen van het complex. Een groot gedeelte van het voormalige nazicomplex doet nu dienst als appartementencomplex. In het documentatiecentrum ontdekt u de geschiedenis onder leiding van een deskundige gids. Uiteraard is er ook tijd om het gedeelte van het complex dat als ruïne langs de weg staat te fotograferen. Na afloop van uw bezoek brengt u een bezoek aan de beroemde badplaats Binz, waarna u terugkeert naar uw hotelschip.
Excursieprijs: € 65,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, bezoek Documentatiecentrum Prora o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 3
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met Sassnitz en de Kreidefelsen. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Morgenexcursie Seebäder Usedom
Het eiland Usedom staat bekend om haar prachtige badplaatsen, zoals Karlshagen, Zinnowitz en Heringsdorf. Per touringcar maakt u een rondrit langs de prachtige Oostzeekust en ontdekt u het eiland Usedom. 
Excursieprijs: € 55,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids
Zwaarte excursie: 1
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de excursie naar de V2-fabrieken. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Morgenexcursie V2-fabrieken 
In Peenemünde staat de fabriek waar vroeger de beruchte V2-raketten werden gemaakt. Tijdens een bezoek ontdekt u alles rondom het werk dat in deze fabriek is uitgevoerd. Tussen 1936 en 1945 was het onderzoekscentrum in Peenemünde het grootste wapenontwikkelingscentrum in Europa. Op het hoogtepunt werkten er 12.000 mensen tegelijk aan allerlei verschillende type wapens, met de V2-raketten als 'hoogtepunt'. Deze langeafstandsraketten werden richting het einde van de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd door Duitsland. Na uw bezoek reist u per touringcar terug naar uw hotelschip in Wolgast.
Excursieprijs: € 50,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids, entree Museum Peenemünde inclusief rondleiding.
Zwaarte excursie: 3

Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de excursie Seebäder Usedom. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Morgenexcursie Pools-Baltisch resort Świnoujście 
Świnoujście, ook bekend als Swinemünde, is prachtig gelegen op het eiland Usedom langs de rivier de Świna. U ontdekt onder leiding van een lokale gids de geschiedenis van dit resort aan de Oostzee, wat ook gezien wordt als een van de belangrijkste badplaatsen van Berlijn. U geniet van wat vrije tijd voordat u weer terugkeert naar uw hotelschip.
Excursieprijs: € 50,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids.

Zwaarte excursie: 3

Morgenexcursie stadstour Szczecin
Tijdens een stadstour ontdekt u de Poolse Hanzestad Szczecin, waar u onder andere het kasteel, het groene gebied achter het Stadhuis, de beroemde Chrobrego-terrassen en de Filharmonie aan het Solidarity Square bewondert. Tijdens enkele korte stops ontdekt u te voet, onder leiding van een deskundige gids, de prachtige plekken van de stad.
Excursieprijs: € 50,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids.

Zwaarte excursie: 3

Morgenexcursie stadstour West-Berlijn

Tijdens deze morgenexcursie maakt u kennis met de hoofdstad van Duitsland: Berlijn. In de ochtend maakt u een stadstour door het voormalige West-Berlijn, zoals het Potsdamer Platz, de Kurfurstendamm, het OIympia Stadion (bekend van de Olympische Spelen van 1936), alles onder leiding van een deskundige gids. Af en toe maakt de touringcar een stop en ontdekt u te voet de prachtige plaatsen in dit gedeelte van de stad. 
Excursieprijs: € 60,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 3
U kunt deze excursie samenvoegen met de stadstour Oost-Berlijn tot een combinatie dagexcursie. Over deze combinatie-excursie treft u verderop meer informatie. 
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de dagexcursie Berlijn ten tijde van de DDR. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Middagexcursie stadstour Oost-Berlijn
In de middag reist u per touringcar naar het voormalige Oost-Berlijn, nu het bruisende centrum van Berlijn. U rijdt over het beroemde Unter der Linden, langs de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en het Alexanderplatz. Af en toe maakt de touringcar een stop en ontdekt u te voet de prachtige plaatsen in dit gedeelte van de stad.
Excursieprijs: € 60,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 3

U kunt deze excursie samenvoegen met de stadstour West-Berlijn tot een combinatie dagexcursie. Over deze combinatie-excursie treft u verderop meer informatie. 
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de dagexcursie Berlijn ten tijde van de DDR. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Combinatie dagexcursie West- en Oost-Berlijn 
Tijdens deze dagexcursie geniet u van de prachtige stad Berlijn. In de ochtend ontdekt u het westen van de stad, zoals het Potsdamer Platz en het Olympia Stadion. Tijdens het middaguur heeft u vrije tijd om op eigen gelegenheid te lunchen. Na de lunch vertrekt de touringcar voor een stadstour door het voormalige Oost-Berlijn, nu het bruisende centrum van de stad. Een rit langs de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie kunnen uiteraard niet ontbreken. Af en toe maakt de touringcar een stop en ontdekt u te voet de prachtige plaatsen in dit gedeelte van de stad.
Excursieprijs: € 110,- p.p.
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 3
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de dagexcursie Berlijn ten tijde van de DDR. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Dagexcursie Berlijn ten tijde van de DDR
Om u een indruk te geven van de alomvattende manier waarop de Stasi de burgers van de DDR in de gaten hield brengen we een bezoek aan het voormalige hoofdkwartier van de Stasi in Oost Berlijn. Van hieruit leidde Erich Mielke meer dan 30 jaar de Stasi. Na ons bezoek genieten u van de lunch (niet inbegrepen). Daarna bezoeken we een expositie in de monumentale Kulturbrauerei in de Oost-Berlijnse wijk Prenzlauer Berg, nu één van de meest bruisende delen van Berlijn. Deze expositie geeft u een inkijkje in het leven ten tijde van de DDR. U stapt als het ware in het leven van alledag, destijds onder het communisme. Tijdens een bezoek aan de beruchte voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen wordt u rondgeleid door ex-gevangenen. 
Excursieprijs: nog niet bekend
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 5
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de excursie West- en Oost-Berlijn. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Excursie Museumstad Berlijn
Over de inhoud van deze excursie volgt later meer informatie.
Excursieprijs: nog niet bekend
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, entree museum.
Zwaarte excursie: 3
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de dagexcursie Wünsdorf en Potsdam. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Dagexcursie Wünsdorf en Potsdam
U reist per touringcar naar Wünsdorf/Zossen, zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van Potsdam. Dit was in de Tweede Wereldoorlog het – ondergrondse - hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht. Alle militaire operaties in Europa werden van hieruit geleid. In de Koude Oorlog was het een ‘verboden stad’ voor DDR burgers; 70.000 Russische militairen met hun familie waren hier gehuisvest. Nu is het een spookstad. Onder leiding van een deskundige gids bezoekt u een plek die u anders niet zomaar kunt bezoeken. Na de lunch (niet inbegrepen), bezoekt u het Schloss Cecilienhof, bekend vanwege de Conferentie van Potsdam. Hier onderhandelden de geallieerden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Het akkoord van Potsdam werd uiteindelijk ondertekend door Truman, Stalin en Churchill.
Excursieprijs: nog niet bekend
Inclusief: vervoer per Friendship Cruises Comfort Class touringcar, tour o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 5
Deze excursie wordt gelijktijdig uitgevoerd met de excursie Museumstad Berlijn. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Lees meer
Lees minder

Riviercruiseschip Swiss Ruby

De Swiss Ruby neemt een bijzonder plekje in binnen onze vloot. Daar waar andere schepen 110 of 135 meter groot zijn, is de Ruby slechts 85 meter lang. Vanwege deze courante afmetingen kan het schip bijzondere routes varen en afmeren in havenstadjes waar grotere schepen juist niet kunnen komen. Tevens geeft deze beperkte lengte het schip een intieme sfeer, een echt varend boetiekhotel! Het restaurant is zeer sfeervol, de salon is een chique huiskamer en daardoor een fijn thuis gedurende uw reis. We beschouwen de Swiss Ruby daarom ook als een echte parel binnen onze vloot!

Het schip heeft slechts twee dekken (met 44 cabines) en een zonnedek. Alle kamers zijn 12 m2 groot, passend bij de stijl van het schip, en beschikken over een eigen badkamer, 2 panoramavensters (B-cabines) of een panorama schuifpui en Frans balkon. U mag van Friendship Cruises gerust veel verwachten. Ondanks dat het schip kleiner is dan de reguliere hotelschepen in onze vloot, doen we op het gebied van kwaliteit geen enkele concessie. U bent van harte welkom aan boord!

In de winter van 2024/2025 worden aan boord van hotelschip Swiss Ruby enkele cabines omgebouwd tot suites. Wij informeren u graag op een later moment verder.

In tegenstelling tot de eerdere informatie op onze website en in onze brochure, beschikt de Swiss Ruby niet over een hotellift. U dient goed ter been te zijn en trappen te kunnen lopen tijdens deze reis. 

Riviercruiseschip Swiss Ruby (2)
De Swiss Ruby
Swiss Ruby Entree
Entree
Swiss Ruby Boetiek (1)
Boetiek
Swiss Ruby Salon (2)
Salon
Swiss Ruby Restaurant (2)
Luxe restaurant
Swiss Ruby A-cabine
A-cabine (12 m²), met panorama schuifpui en Frans balkon, Rubindek
Swiss Ruby B-cabine
B-cabine (12 m²), met vensters die niet geopend kunnen worden, Smaragddek
Swiss Ruby Salon (4)
Salon
Veeg naar links

Prijsinformatie

Reissom
Toeslagen
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Voorwaarden
9-daagse Oostzeecruise van Rügen naar Berlijn
Vanaf 2.298,- p.p.

Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.

Voor vragen neemt u gerust even contact met ons op via friendship@destintravel.nl of bel ons tijdens kantooruren op 088-13 07 300.

Vertrekdatum
Prijs per persoon
18 september 2025
v.a. 2.298,- p.p.

De reissom is p.p. en gebaseerd op een 2-pers. B-cabine Economy (12 m²), Smaragddek. 

Toeslag 2-pers. B-cabine (12 m²), Smaragddek € 398,- p.p.
Toeslag 2-pers. A-cabine Economy (12 m²), Rubindek € 598,- p.p.
Toeslag 2-pers. A-cabine (12 m²), Rubindek € 698,- p.p.
Toeslag 2-pers. A-suite (20 m²), Rubindek € 1.498,- p.p.*

Toeslag 2-pers. B-cabine Economy voor alleengebruik (12 m²), Smaragddek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. B-cabine voor alleengebruik (12 m²), Smaragddek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. A-cabine Economy voor alleengebruik (12 m²), Rubindek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. A-cabine voor alleengebruik (12 m²), Rubindek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. A-suite voor alleengebruik (20 m²), Rubindek: op aanvraag

Graag maken wij u erop attent dat de machinekamer zich doorgaans achterop het schip bevindt op het onderste dek. Om deze reden zijn de Economy cabines lager geprijsd.

*In de winter van 2024/2025 worden aan boord van hotelschip Swiss Ruby enkele cabines omgebouwd tot suites. Wij informeren u graag op een later moment verder.

• Transfers per Comfort Class touringcar Nederland - Stralsund en Potsdam - Nederland
• Deskundige Nederlandssprekende cruiseleaders
• Volpension verzorging aan boord.
        • Culinair dineren in het restaurant waar alle maaltijden zijn inbegrepen
            (ontbijtbuffet, lunch, diner en midnight-snack)
        • Koffie met gebak bij inscheping
        • Welkomstcocktail met snacks
        • Koffie met gebak in de middag
        • Welkomstdiner
        • Afscheidscocktail met snacks
        • Afscheidsdiner
• Quiet Vox systeem tijdens alle excursies
• Lezingen aan boord
• Avondmuziekprogramma verzorgd door een boordmuzikant in de panorama bar
• Gratis wifi aan boord
• Alle haven- en lokale belastingen


• Toeslagen voor andere type accommodaties
• Eventuele brandstoftoeslag
• Excursies (bij boeking te reserveren)
• Taxiservice (bij boeking te reserveren)
• Post-cruisearrangement in Berlijn (optioneel, op aanvraag boekbaar)
• Verzekeringen
• 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen
• Drankjes, fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard

Mobiliteit
Wij wijzen u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig op en af uw hotelschip te geraken. 
Het gebruik van een rollator/rolstoel aan boord van onze riviercruiseschepen is niet toegestaan, het meenemen hiervan is op aanvraag. Het aantal opvouwbare rollators/rolstoelen is per afvaart strikt gelimiteerd in verband met de veiligheid aan boord en het comfort voor de medereizigers. Alleen na schriftelijke goedkeuring en bevestiging kunt u de rollator/rolstoel meenemen. De bemanning parkeert deze voor u op het Zonnedek. Zodra u de wal op gaat, staat uw rollator/rolstoel gereed op de kade. Een elektrische rolstoel/scootmobiel is in het geheel niet toegestaan.
Excursie(s)(pakketten) kunnen niet vooraf geboekt worden i.c.m. gebruik rollator/rolstoel. 

Betaling
Friendship Cruises is aangesloten bij de ANVR en SGR. Voor u de garantie dat uw cruise in goede handen is. Echter voor deze cruise hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Zodra u van ons de bevestiging, welke tevens de factuur is, heeft ontvangen, verzoeken wij u 15% van de totale reissom aan ons over te maken. Dit is de totale aanbetaling. Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te zijn. Indien u uw cruise boekt binnen 6 weken voor aanvang van de reis dan dient u na ontvangst van de bevestiging/factuur de totale reissom per direct aan ons te voldoen.

Reisdocumentatie
14 tot 10 dagen voordat uw cruise vertrekt ontvangt u van ons uw reisdocumentatie per post thuis gestuurd. 

Voorwaarden
Op deze reis zijn de ANVR- en SGR-voorwaarden van toepassing, evenals de Algemene Voorwaarden zoals vermeld op deze website. Echter voor deze cruise hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Het minimum aantal vereiste deelnemers voor het arrangement incl. Comfort Class touringcar en cruiseleader bedraagt ca. 70 personen. Annuleringstermijn touroperator 20 dagen voor vertrek. Wijzigingen in vaarroute, vaarschema en/of excursieprogramma om nautische, veiligheids-, volksgezondheids- en/of organisatorische redenen voorbehouden. Voor elke excursie is een minimum aantal deelnemers vereist.
Indien een aanmelding ongedaan wordt gemaakt, zijn per persoon de volgende annuleringskosten verschuldigd: 
- Bij annulering tot 96 dagen voor vertrek: 15% van de reissom.
- Bij annulering vanaf 96 dagen (inclusief) tot 75 dagen (exclusief) voor vertrek: 20% van de reissom.
- Bij annulering vanaf 75 dagen (inclusief) tot 55 dagen (exclusief) voor vertrek: 40% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 55 dagen (inclusief) tot 35 dagen (exclusief) voor vertrek: 55% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 35 dagen (inclusief) tot 25 dagen (exclusief) voor vertrek: 85% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 25 dagen (inclusief) tot 15 dagen (exclusief) voor vertrek: 90% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 15 dagen (inclusief) tot de dag van vertrek (exclusief) voor vertrek: 95% van de reissom. 
- Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

Vervoersvoorwaarden
Klik hier voor de vervoersvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis. 

Reissom
9-daagse Oostzeecruise van Rügen naar Berlijn
Vanaf 2.298,- p.p.

Excl. 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen.

Voor vragen neemt u gerust even contact met ons op via friendship@destintravel.nl of bel ons tijdens kantooruren op 088-13 07 300.

Vertrekdatum
Prijs per persoon
18 september 2025
v.a. 2.298,- p.p.
Toeslagen

De reissom is p.p. en gebaseerd op een 2-pers. B-cabine Economy (12 m²), Smaragddek. 

Toeslag 2-pers. B-cabine (12 m²), Smaragddek € 398,- p.p.
Toeslag 2-pers. A-cabine Economy (12 m²), Rubindek € 598,- p.p.
Toeslag 2-pers. A-cabine (12 m²), Rubindek € 698,- p.p.
Toeslag 2-pers. A-suite (20 m²), Rubindek € 1.498,- p.p.*

Toeslag 2-pers. B-cabine Economy voor alleengebruik (12 m²), Smaragddek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. B-cabine voor alleengebruik (12 m²), Smaragddek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. A-cabine Economy voor alleengebruik (12 m²), Rubindek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. A-cabine voor alleengebruik (12 m²), Rubindek: op aanvraag
Toeslag 2-pers. A-suite voor alleengebruik (20 m²), Rubindek: op aanvraag

Graag maken wij u erop attent dat de machinekamer zich doorgaans achterop het schip bevindt op het onderste dek. Om deze reden zijn de Economy cabines lager geprijsd.

*In de winter van 2024/2025 worden aan boord van hotelschip Swiss Ruby enkele cabines omgebouwd tot suites. Wij informeren u graag op een later moment verder.

Inbegrepen

• Transfers per Comfort Class touringcar Nederland - Stralsund en Potsdam - Nederland
• Deskundige Nederlandssprekende cruiseleaders
• Volpension verzorging aan boord.
        • Culinair dineren in het restaurant waar alle maaltijden zijn inbegrepen
            (ontbijtbuffet, lunch, diner en midnight-snack)
        • Koffie met gebak bij inscheping
        • Welkomstcocktail met snacks
        • Koffie met gebak in de middag
        • Welkomstdiner
        • Afscheidscocktail met snacks
        • Afscheidsdiner
• Quiet Vox systeem tijdens alle excursies
• Lezingen aan boord
• Avondmuziekprogramma verzorgd door een boordmuzikant in de panorama bar
• Gratis wifi aan boord
• Alle haven- en lokale belastingen


Niet inbegrepen

• Toeslagen voor andere type accommodaties
• Eventuele brandstoftoeslag
• Excursies (bij boeking te reserveren)
• Taxiservice (bij boeking te reserveren)
• Post-cruisearrangement in Berlijn (optioneel, op aanvraag boekbaar)
• Verzekeringen
• 21,25 p.p. (boekingskosten, calamiteitenfonds en SGR-bijdrage) o.b.v. 2 personen
• Drankjes, fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard

Voorwaarden

Mobiliteit
Wij wijzen u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig op en af uw hotelschip te geraken. 
Het gebruik van een rollator/rolstoel aan boord van onze riviercruiseschepen is niet toegestaan, het meenemen hiervan is op aanvraag. Het aantal opvouwbare rollators/rolstoelen is per afvaart strikt gelimiteerd in verband met de veiligheid aan boord en het comfort voor de medereizigers. Alleen na schriftelijke goedkeuring en bevestiging kunt u de rollator/rolstoel meenemen. De bemanning parkeert deze voor u op het Zonnedek. Zodra u de wal op gaat, staat uw rollator/rolstoel gereed op de kade. Een elektrische rolstoel/scootmobiel is in het geheel niet toegestaan.
Excursie(s)(pakketten) kunnen niet vooraf geboekt worden i.c.m. gebruik rollator/rolstoel. 

Betaling
Friendship Cruises is aangesloten bij de ANVR en SGR. Voor u de garantie dat uw cruise in goede handen is. Echter voor deze cruise hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Zodra u van ons de bevestiging, welke tevens de factuur is, heeft ontvangen, verzoeken wij u 15% van de totale reissom aan ons over te maken. Dit is de totale aanbetaling. Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te zijn. Indien u uw cruise boekt binnen 6 weken voor aanvang van de reis dan dient u na ontvangst van de bevestiging/factuur de totale reissom per direct aan ons te voldoen.

Reisdocumentatie
14 tot 10 dagen voordat uw cruise vertrekt ontvangt u van ons uw reisdocumentatie per post thuis gestuurd. 

Voorwaarden
Op deze reis zijn de ANVR- en SGR-voorwaarden van toepassing, evenals de Algemene Voorwaarden zoals vermeld op deze website. Echter voor deze cruise hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Het minimum aantal vereiste deelnemers voor het arrangement incl. Comfort Class touringcar en cruiseleader bedraagt ca. 70 personen. Annuleringstermijn touroperator 20 dagen voor vertrek. Wijzigingen in vaarroute, vaarschema en/of excursieprogramma om nautische, veiligheids-, volksgezondheids- en/of organisatorische redenen voorbehouden. Voor elke excursie is een minimum aantal deelnemers vereist.
Indien een aanmelding ongedaan wordt gemaakt, zijn per persoon de volgende annuleringskosten verschuldigd: 
- Bij annulering tot 96 dagen voor vertrek: 15% van de reissom.
- Bij annulering vanaf 96 dagen (inclusief) tot 75 dagen (exclusief) voor vertrek: 20% van de reissom.
- Bij annulering vanaf 75 dagen (inclusief) tot 55 dagen (exclusief) voor vertrek: 40% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 55 dagen (inclusief) tot 35 dagen (exclusief) voor vertrek: 55% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 35 dagen (inclusief) tot 25 dagen (exclusief) voor vertrek: 85% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 25 dagen (inclusief) tot 15 dagen (exclusief) voor vertrek: 90% van de reissom. 
- Bij annulering vanaf 15 dagen (inclusief) tot de dag van vertrek (exclusief) voor vertrek: 95% van de reissom. 
- Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

Vervoersvoorwaarden
Klik hier voor de vervoersvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis. 

CTA Blok_Friendship_Hilde
Wij staan voor u klaar
Onze Travel Consultants geven u graag advies

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze riviercruises en onze luxe hotelschepen.

 

Bel +31 (0)88 - 13 07 300
Brochure Destin Riviercruises 2024_Mockup
Luxe brochure
De mooiste riviercruises in Europa en wereldwijd
  • Ruim 180 pagina's cruise-inspiratie
  • 5-sterren luxe hotelschepen
  • Gratis bij u thuisbezorgd 
Brochure aanvragen

Vergelijkbare reizen

Bekijk ook onze andere luxe riviercruises