Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit

Bekijk alle vervoersmogelijkheden 

Eigen vervoer

Inscheping in Nederland
Onze riviercruises die beginnen in Nederland, starten in Rotterdam, Amsterdam of Nijmegen. Kiest u ervoor om met eigen vervoer naar het schip te gaan, dan raden wij u aan uw auto te parkeren in een parkeergarage of op een officiële parkeerplaats. Parkeren aan de kade wordt afgeraden in verband met de mogelijkheid van hoge waterstanden. Wij adviseren u graag als volgt.

Rotterdam
Wanneer de inscheping plaatsvindt aan de Boompjeskade adviseren wij u te parkeren in één van de parkeergarages in de omgeving:
- Parkeergarage De Boompjes, Terwenakker 18; 
- Parkeergarage Westblaak, Hartmansstraat 35;
- Parkeergarage Erasmusbrug, Willemsplein 2;
Indien de inscheping plaatsvindt aan de Oosterkade adviseren wij u gebruik te maken van parkeergarage Oude Haven, Burg. van Walsumweg 718.

Amsterdam
De inscheping vindt in de regel plaats aan de Piet Heinkade, Ruijterkade of Javakade. Hier is geen parkeergelegenheid. Mocht u uw auto willen parkeren voor de duur van de reis, dan adviseren wij u dat te doen in één van de parkeergarages in de omgeving, bijv. Parking Centrum Oosterdok, Oosterdoksstraat 150 of Parkeergarage Piet Hein, Piet Heinkade 59. 

Nijmegen
Wanneer de inscheping plaatsvindt aan de Waalkade adviseren wij u te parkeren in één van de parkeergarages in de omgeving, bijvoorbeeld parkeergarage Eiermarkt, Eiermarkt 20. 

U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om u weg te laten brengen naar één van onze opstappunten. Tevens bieden wij ook Taxiservice aan.

Touringcar

Met Friendship Cruises ontdekt u de mooiste rivieren van Europa. Per reis staat beschreven wat de plaats van inscheping is. Voor Rijn- en Moezelcruises is dat veelal Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen of een andere plaats in Nederland. Voor een cruise over bijvoorbeeld de Rhône of de Seine in Frankrijk of de Donau scheept u in het buitenland in, bijvoorbeeld in Lyon, Parijs of Passau. Het vervoer per touringcar van Nederland naar de plaats van inscheping is altijd inbegrepen in onze reissom. Friendship Cruises kiest voor kwaliteit, u reist daarom per Comfort Class touringcar vanaf Nederland naar de plaats van inscheping.

Comfort Class
Comfort Class houdt in dat er ca. 42 stoelen in de touringcar geplaatst worden. Doordat er minder stoelen in de touringcar geplaatst worden dan bij Tourist Class, is de afstand tussen de stoelen groter. U heeft dus meer beenruimte. Comfortabel op reis!

Tourist Class
Voor excursies ter plaatse, korte transfers of korte aan- en afvoerroutes naar de plaats van inscheping maken wij soms gebruik van Tourist Class bussen. 

ANVR-Busclassificatie
ANVR-organisatoren van busreizen hebben afgesproken de belangrijkste kwaliteitsnormen van de touringcars standaard vast te leggen. Er is een onderscheid tussen Tourist Class, Comfort Class en Royal Class. Touringcars hebben voor alle drie de categorieën dubbele beglazing, toilet aan boord, koelkast en koffiezetapparaat, voetsteun, 2 passagiersdeuren aan rechterzijde, luchtvering, stereogeluidsinstallatie en airconditioning. 

De verschillen zijn:

  Tourist Class Comfort Class
Onderlinge stoelafstand 75 cm 85 cm
Hoek verstelbaarheid stoel 30 graden 35 graden
Voetsteun vast  verstelbaar
Verstelbare beensteun nee nee


Busvervoer Nederland - Kwaliteitsnorm 

De touringcarleveranciers van Friendship Cruises zijn aangesloten bij Busvervoer Nederland. Hierdoor voldoen zij aan de Kwaliteitsnorm, waarmee de kwaliteit van het touringcarvervoer in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau komt (en blijft). De norm stelt daarom allerlei aanvullende eisen aan een bedrijf op het gebied 
van veiligheid, opleiding en gedrag. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.knv.nl/kwaliteitsnorm-busvervoer-nederland.

Niet roken in de touringcar
ANVR-reisorganisatoren houden zich aan het wettelijke verbod op roken in de bus. Voor rokers is er uiteraard gelegenheid tijdens de stops in de buitenlucht te roken.

Vertreklocaties

Inscheping in het buitenland
Indien de inscheping in het buitenland plaatsvindt, reist u via een centraal opstappunt in Nederland. Voor de Donau-, Rijn-, en Saarcruises zijn dat Veenendaal of Rotterdam. Voor de Oostzeecruises is dat Enschede en voor de Seine- en Rhônecruises zijn dat Gilze of Rotterdam. Graag geven we u meer informatie over de parkeermogelijkheden. 

Gilze-Tilburg, hotel Van der Valk:
Uitsluitend wanneer u hier de avond voor vertrek een overnachting boekt, kunt u uw auto hier de gehele reis gratis parkeren, aan de zijkant van het hotel. De actuele tarieven vindt u op onze website bij de betreffende reis. Deze tarieven zijn inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet, toeristenbelasting, parkeerplaats voor uw auto, entree tot de wellness en het fitnesscentrum. 

Hotel Gilze-Tilburg
Klein Zwitserland 8
5126 TA Gilze
Tel.nr.: 0161-45 49 51
A58, afslag 12

Wanneer u niet in het hotel logeert staat de hoteldirectie het niet toe dat u daar uw auto parkeert. Hotel Van der Valk maakt gebruik van een slagboom en een uitrijkaart.

Veenendaal, hotel Van der Valk:
Uitsluitend wanneer u hier de avond voor vertrek een overnachting boekt, kunt u uw auto hier de gehele reis gratis parkeren,  op het buitenterrein van het hotel. Wanneer u geen gebruik maakt van de hotelovernachting kunt u uw auto onder voorbehoud van beschikbaarheid parkeren op het buitenterrein van het hotel. U kunt een 1- of 2-persoonskamer via Friendship Cruises boeken. De actuele tarieven vindt u op onze website bij de betreffende reis. 

Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel.nr.: 0318-799 060
A12, afslag 23

Enschede, hotel Van der Valk* 
Uitsluitend wanneer u hier de avond voor vertrek een overnachting boekt, kunt u uw auto hier de gehele reis gratis parkeren, aan de zijkant van het hotel. U kunt een 1- of 2-persoonskamer via Friendship Cruises boeken. De actuele tarieven vindt u op onze website bij de betreffende reis. Deze tarieven zijn inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet, toeristenbelasting, parkeerplaats voor uw auto, entree tot de wellness en het fitnesscentrum. 
Zuiderval 140 
7543 EZ Enschede 
A35, afslag 25 

*Wanneer u niet in het hotel logeert staat de hoteldirectie niet toe dat u daar uw auto parkeert. Hotel Van der Valk Enschede maakt gebruik van een slagboom en een uitrijkaart.

Rotterdam, Metrostation Capelsebrug:
Bij Metrostation Capelsebrug kunt u uw auto gratis parkeren voor de duur van de reis (niet overdekt, eigen risico).


U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om u weg te laten brengen naar één van onze opstappunten. Tevens bieden wij ook Taxiservice aan.

Taxiservice

Taxiservice van huisdeur tot loopplank!
Als de inscheping in het buitenland plaatsvindt, zoals bij onze Donau-, Oostzee-, Saar-, Seine- of Rhônecruises, reist u naar het centrale opstappunt in Nederland. Van daar vertrekt u per luxe touringcar naar uw plaats van inscheping. Geen gesleep met koffers: een ontspannen begin van uw cruise! 

Spelregels:
• De kosten zijn afhankelijk van de route en het aantal personen per taxi. Bij boeking kunnen wij de tarieven direct voor u berekenen en indien gewenst de taxirit reserveren.
• Uw huisadres wordt uw op- en uitstapplaats. Wij kunnen een extra huisadres opgeven in één boeking (mits het op de route ligt), hier geldt een toeslag voor. 
• De chauffeur verzorgt uw bagage.
• In uw reisdocumentatie die u uiterlijk 7 dagen voor vertrek ontvangt vindt u meer informatie over onze taxiservice.
• Het taxibedrijf neemt uiterlijk 1 dag voor vertrek contact met u op over de exacte ophaaltijd.
• Taxiservice vanaf de Waddeneilanden is op aanvraag. 

Vluchten

Bij een aantal cruises vliegt u naar de plaats van inscheping, bijvoorbeeld bij een cruise op de Douro of (optioneel bij) een Donaucruise. Op de dag van vertrek reist u dan met eigen vervoer of per Taxiservice naar de luchthaven. Voor informatie betreffende de luchthaven Amsterdam Schiphol en uw actuele vluchtinformatie kunt u bellen met de Servicelijn: 0900-0141. Ook kunt u Teletekst raadplegen. Op de website www.schiphol.nl kunt u onder het kopje ‘Vluchttijden’ de vluchtstatus van uw desbetreffende vlucht vinden. Onder het kopje ‘Parkeren & Vervoer’ vindt u uitgebreide informatie over de parkeermogelijkheden rondom de luchthaven. 

Let op: 
Specifieke informatie over uw vlucht ontvangt u in de reisbescheiden van de door uw geboekte cruise.
 
Bagage
Per persoon is een maximaal aantal kilo's bagage toegestaan. Daarnaast mag u in de cabine beperkt handbagage meenemen. In uw reisbescheiden informeren wij u over het aantal kilo's dat voor uw vlucht is toegestaan. Ook ontvangt u van Friendship Cruises kofferlabels om aan uw bagage te bevestigen. Dat voorkomt het zoekraken van uw bagage. 

Bagagevrijdom
Voor de meeste van onze vliegreizen geldt dat bagage is inbegrepen. Wij informeren u bij de betreffende reis over de bagagevrijdom of eventuele kosten voor het bijboeken van bagage. 

Extra informatie handbagage
Regelmatig wordt het comfort aan boord ernstig belemmerd doordat passagiers te veel handbagage meenemen. Een overaanbod aan bagage in de cabine zorgt niet alleen voor minder beenruimte, het is bovendien in strijd met de vliegveiligheidsregels. Daarom is de omvang en de hoeveelheid van handbagage beperkt. Er wordt streng op toegezien dat elke passagier slechts één stuk handbagage mee aan boord neemt. Een jas, deken, paraplu, wandelstok, handtas, tas met See Buy Fly-artikelen, een redelijke hoeveelheid tijdschriften of boeken, een draagbare computer een kleine camera of verrekijker voor aan boord worden niet als handbagage meegerekend.

Onderstaand de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:

 • U kunt slechts vloeistoffen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 ml.
 • De verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak.
 • Per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen.
 • De doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 l.
 • De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.

U kunt hiervoor een geschikte doorzichtige plastic zak van thuis meenemen. Onder vloeistoffen wordt onder meer verstaan: water en andere dranken, soep, crèmes, lotions, oliën, parfums, sprays, gels (inclusief haar- en showergels), tandpasta, deodoranten, scheerschuim, mascara’s etc.

Altijd toegestaan: medicijnen die u tijdens de vlucht nodig hebt. Er kan u gevraagd worden naar bewijs dat deze medicijnen daadwerkelijk nodig zijn.

Geneesmiddelen
Eventuele medicijnen kunt u het beste in uw handbagage meenemen. U dient hiervan een exacte omschrijving in het Latijn of Engels mee te nemen. Niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang. Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Denk ook aan aspirines, maagtabletten e.d.

Taxfree
Alle op EU luchthavens (zoals Schiphol) of aan boord van EU luchtvaartmaatschappijen gekochte (taxfree) vloeistoffen, zoals dranken en parfum, zijn toegestaan indien:

 • de vloeistoffen door de winkel of aan boord in een tas zijn verpakt en verzegeld;
 • de vloeistoffen aantoonbaar op de dag van de vliegreis zijn gekocht en
 • het zegel van de tas niet is verbroken.

Let op!

 • Alle vloeistoffen die in de handbagage worden aangetroffen en die niet conform de regels ter screening zijn aangeboden, worden ingenomen door security agents.
 • Als u op een EU vliegveld moet overstappen om uw reis te vervolgen mag u het zegel van uw (taxfree) aankoop niet verbreken tot u op uw eindbestemming bent aangekomen.
 • Als u vloeistoffen (taxfree) koopt op een niet-Europese luchthaven en u stapt over op een Europese luchthaven, moet u er rekening mee houden dat uw aankopen bij de beveiligingscontrole worden ingenomen. Dit geldt ook voor (taxfree) aankopen die u aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij hebt gedaan.

Tips bij het inpakken van uw koffer

 • Bewaar uw reisdocumenten altijd in uw handbagage.
 • Vanwege de verscherpte veiligheidsmaatregelen is het verboden in uw handbagage voorwerpen mee te nemen zoals pincet, nagelvijltjes, zakmes e.d. U mag ze wel meenemen in uw ruimbagage. Hetzelfde geldt voor sprays, flacons e.d.
 • Wanneer u als echtpaar reist, verdient het de aanbeveling om de bagage van elkaar over twee koffers te verdelen. In het onfortuinlijke geval dat één koffer kwijtraakt, zit u niet direct zonder al de bagage van één persoon.
 • Behalve dat uw naam op het label aan de buitenkant van de koffer is bevestigd, is het verstandig om ook uw naam, adres en woonplaats op een briefje te vermelden aan de binnenkant van uw koffer.
 • Op de dag van vertrek op Schiphol is het verstandig om de bagage nooit onbewaakt achter te laten. Loop niet even snel naar het toilet of koop niet snel even een kopje koffie, want ook op Schiphol lopen mensen rond die er graag met uw koffer vandoor gaan.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor uw bagage. Wanneer u bijvoorbeeld per touringcar het laatste stukje van het vliegveld naar uw hotelschip reist, is het uw eigen verantwoording dat u uw koffer bij de chauffeur inlevert en dat u er op toeziet dat de koffer in de juiste touringcar wordt geplaatst.

Inchecken
Friendship Cruises biedt u de mogelijkheid om zelf online in te checken. Via online check-in kunt u eenvoudig zelf uw stoel kiezen en uw boarding pass thuis uitprinten om mee te nemen. Op Schiphol hoeft u dan niet meer in de rij te staan. U moet nog wel uw bagage afgeven bij de bagage-drop-off en daarna kunt u door naar de douane.
U kunt uiteraard ook op Schiphol inchecken. Indien uw cruise begeleidt wordt door een cruiseleader kan hij of zij u hierbij assisteren. U ontvangt in dat geval op Schiphol uw boarding pass.

Parkeren op Schiphol
Schiphol ligt aan de rijksweg A4, de snelweg tussen Amsterdam en Den Haag. Amsterdam Schiphol beschikt in totaal over ca. 18.000 publieksparkeerplaatsen, verdeeld over drie parkeergarages en een parkeerterrein. De parkeergarage P1 is bedoeld voor kort parkeren. Als u langer dan 48 uur wilt parkeren, kunt u gebruik maken van parkeerterreinen P3 of P4. Dit zijn parkeerterreinen voor lang parkeren (3 dagen of langer), welke op ca. 4 km afstand van de Terminal gelegen zijn. U bereikt dit terrein door de borden “P-Lang Parkeren” te volgen. Dit is mogelijk vanaf de snelwegen A4 en A9. Vanaf het parkeerterrein rijdt 24 uur per dag een gratis pendelbus (ca. elke 10 minuten) naar de Terminal. Voor het vervoer van uw auto naar de pendelbushalte kunt u gebruik maken van de Parking Hopper.

Reserveer via www.schiphol.nl  gemakkelijk en voordelig uw parkeerplaats. U betaalt de reservering vooraf via internet. Zo bent u verzekerd van een parkeerplaats op parkeerterrein P3.

GreenParking Schiphol
GreenParking Schiphol biedt u de beste service om uw auto te parkeren bij Schiphol. GreenParking is goedkoop, deels overdekt, verwarmd en maar op 10 minuten afstand van de vertrek- en aankomsthal van Schiphol. U weet dat parkeren bij Schiphol erg duur en niet overzichtelijk kan zijn. Daarom biedt GreenParking u de beste oplossing, met vele voordelen:

 • De voordeligste parkeerplekken voor Schiphol-reizigers.
 • Gratis GreenParking shuttle service.
 • Direct bereikbaar vanaf N201.
 • Goed verlichte en geasfalteerde parkeerterreinen op Green Park.
 • 24/7 camerabewaking.
 • Klantenservice is 24/7 bereikbaar.

Voor meer informatie over Green Parking Schiphol en actuele prijzen kijkt u op: www.greenparkingschiphol.nl.

Meer reisinformatie