Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Home
Destin reisleiderskorps | Justa de Jong

Destin reisleiderskorps | Justa de Jong

Destin reisleiderskorps | Justa de Jong | Destin Travel

Justa de Jong, celliste in het Residentie Orkest, is onlangs toegetreden tot onze groep getalenteerde en deskundige reisleiders. We stellen haar graag aan u voor!

Reisleider klassieke muziekreizen

Justa de Jong studeerde cello bij Monique Bartels en Godfried Hoogeveen aan het koninklijk conservatorium in Den Haag. Zij is celliste in het Residentie Orkest, maar maakte af en toe ook uitstapjes naar het Nationale Theater en Theaterfestival Oerol (met Cello Octet Amsterdam). Ze speelt graag kamermuziek. We legden Justa een aantal vragen voor: 

Toen we je dit voorjaar benaderden voor de rol van reisleider had je weinig tijd nodig om ja te zeggen. Wat zorgde ervoor dat je meteen enthousiast was?
Ik moest echt even glimlachen toen ik benaderd werd voor het reisleiderschap. Omdat ik in gezelschap nogal snel het initiatief neem word ik regelmatig 'de Reisleider' genoemd. Op de één of andere manier zie ik snel wanneer iets niet goed gaat en ik hecht eraan dat we het fijn hebben met elkaar. Het lijkt dus bij me te passen!

Je bent celliste in het Residentie Orkest, maar ook daar presenteer je regelmatig voorprogramma’s. Wat motiveert je?
Ondanks dat ik al een flink aantal jaren in de klassieke muziek zit, is het nog steeds onverminderd mijn passie. Ik wil graag nog veel meer mensen bij klassieke muziek betrekken. Presenteren vind ik leuk omdat het je improvisatievermogen aanspreekt, ook vanwege de interactie met het publiek. Het vormt een fijn contrast met mijn werk in het orkest, waar we alles tot in de puntjes repeteren.

Foto Justa de Jong

Als reisleider versterk je met boeiende informatie over muziek en musici de beleving van de concerten, maar je bent ook aanspreekpunt wanneer het om meer logistieke en praktische vragen gaat. Gaat dat je ook liggen?
Juist het ter plekke oplossen van probleempjes ligt me. Ik ben behoorlijk praktisch ingesteld, ook in en rond het Residentie Orkest ben ik oplossingsgericht.

Je hebt als celliste ook concertreizen gemaakt. Wat was je mooiste reis?
Mijn mooiste reis met het Residentie Orkest was naar Japan. Ik was echt twee weken lang Lost in translation, net als in die prachtige film (uit 2003, van regisseur Sophie Coppolla). Zo’n reis in een totaal andere wereld meemaken met je collega’s of andere mensen is fantastisch.

Je kent de wereld van de symfonische muziek als geen ander. Leeft de kamermuziek ook voor je?
Kamermuziek is de muziek van mijn jeugd, ik ben er echt mee opgegroeid. Mijn ouders zaten beiden in het Schönberg Ensemble, dus ik heb in mijn jeugd veel, met name hedendaagse, kamermuziek gehoord. Ook nu nog is het voor mij heel belangrijk om af en toe buiten het orkest te spelen. Er is zoveel prachtig repertoire en het is fijn om soms eens uit het collectief en in een meer intieme wereld te stappen.

Je eerste reis is naar Rügen, een prachtig eiland in de Duitse Oostzee. Staat er stiekem al een droombestemming op je verlanglijstje?
Ik ben eigenlijk niet zo van verlanglijstjes of plannen maken, ik laat me graag verrassen door het leven.

U kunt met Justa de Jong op reis naar het mooie eiland Rügen. Lees meer over deze 5-daagse muziekreis! 

 

Ontdek meer verhalen

Laat u inspireren door musici, reisverslagen of achtergrondverhalen bij de mooiste bestemmingen