Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Home
Muziekreis naar Ravenna: de moeite van de omweg waard!

Muziekreis naar Ravenna: de moeite van de omweg waard!

Muziekreis naar Ravenna: de moeite van de omweg waard! | Destin Travel

Het Italiaanse Ravenna is een zéér geliefde bestemming voor één van onze klassieke muziekreizen. Niet alleen vanwege het hoogwaardige muziekaanbod, maar ook vanwege het rijke cultuurhistorische erfgoed van deze stad.

Hoofdstad 

Met de toewijzing van Ravenna als hoofdstad van het West-Romeinse rijk in 402 begon voor de stad een rijke politiek-bestuurlijke bloeiperiode. Vanaf 493 diende de stad vervolgens als zetel van het Ostrogotisch Rijk, om vanaf het midden van de 6e eeuw de hoofdstad van de zogenoemde Byzantijnse Exarch te worden, het deel van Noord-Italië dat tot 791 door de Byzantijnen beheerst werd. De maar liefst acht (!) vroegchristelijke gebouwen die deel uitmaken van de Unesco Werelderfgoedlijst in Ravenna, stammen vrijwel allen uit de Ostrogotische periode. Het rijk van dit Germaanse volk kende onder Theodorik de Grote tussen 493 en 553 een periode van welvaart en bloei.

church-2242370-sanvitale

Bouwkunst

Van deze acht gebouwen op de Werelderfgoedlijst geldt de Basiliek van San Vitale als één van de hoogtepunten van de Byzantijnse bouwkunst. De mozaïeken wedijveren met die van Constantinopel en de afgelopen 1600 (!) jaar lijken nauwelijks vat te hebben gehad op de schitterende gouden en groene kleuren. Minstens zo beroemd is de Basiliek de Sant’Apollinare, gelegen buiten Ravenna en daarmee qua toerisme ook een iets rustigere plek. Ook hier overheerst het schitterende mozaïek, met name in de bijzondere erepoort.

Van iets vóór de Byzantijnse periode stamt het Romeinse Mausoleum van Galla Placidia, gebouwd door de Romeinse keizerin Galla Placidia als laatste rustplaats voor respectievelijk haar echtgenoot en broer. Met de rode baksteen weliswaar wat sober aan de buitenkant, biedt het binnen met haar gele marmer, de blauwe mozaïeken en het albast voor de ramen een magische sfeer.

shutterstock_1500772475 Basilica di San Vitale

Bezienswaardigheden Ravenna 

In Ravenna vindt u ook het graf van Dante Alighieri, één van de belangrijkste dichters uit de Westerse geschiedenis. Zijn ‘La Divina Commedia’, ontstaan tussen 1307 en 1321, bestaat uit drie omvangrijke gedichten waarin Dante zijn imaginaire reis door de rijken van het hiernamaals beschrijft. Vanwege zijn ‘rebelse’ en ‘verraderlijke’ politieke opvattingen moest hij zijn geboorteplaats Florence ontvluchten.

Het centrum van Ravenna is niet groot, maar kent wel vele mooie pleinen. Het 15e eeuwse Piazza del Popolo vormt het hart van de stad en kent vele historische gebouwen. Ook de aangrenzende pleinen zijn zeer de moeite waard, zoals het Piazza Luigi Einaudi en het Piazza Unità d’Italia.

Gastronomisch genieten

De Regio Emilia Romagna wordt gezien als ‘de buik van de Italiaanse keuken’: wereldberoemde gerechten als lasagne, tagliatelle, tortellini, mortadella en pancetta kennen hier hun oorsprong. Niet voor niets geldt Bologna als de bakermat van, jawel, de Bolognese en reeds in de middeleeuwen vond Parmigiano Reggiano en Prosciutto di Parma via de havens van Ravenna haar weg naar de rest van de wereld.

Ook in Ravenna trekt u voor een diner een hele avond uit: na een aperitivo met wat stuzzichini (borrelhapjes) gaat u aan tafel en wacht u een antipasti, bijvoorbeeld een Piadina Romagnola, een zout pannenkoekje gevuld met bijvoorbeeld parmaham en mozzarella. Maar u kunt ook voor een Passatelli kiezen, een kippenbouillon met brooddeeg. Dit wordt gevolgd door de primo, waarbij u aan een ravioli gevuld met squacquerone (een frisse zoete kaas) kunt denken. Daarna eet u vlees of vis, bijvoorbeeld Valigia reggiana, - een koffertje uit Reggiana -, gebraden kalfsvlees gevuld met salami en kaas. U sluit het diner af met iets zoets, waarbij een Zuppa Inglese (een mengelmoes van bloem/eieren met chocolade en lange vingers) een aanbeveling waard is.

Teatro_Alighieri_IMG_0758

Ravenna Festival

Het Ravenna Festiva, in 1990 opgericht, biedt in de maanden juni en juli een levendig aanbod van verschillende muziekstijlen waarbij gedurende de twee zomermaanden de hele stad het podium vormt. In de verbluffende basilieken en kloostergangen klinkt muziek, zo ook treft u op de stranden en in de pijnboombossen optredens aan. Vaak wordt tijdens het Festival gekozen voor een specifiek thema: ‘Rond Rossini’ en ‘Bellini & Wagner’, maar ook de Middellandse Zee, het Oosten of de Pelgrimstochten kunnen een inspiratiebron vormen.

Met Maria Cristina Mazzavillani als oprichter van het Festival kent klassieke muziek een zeer stevig fundament in Ravenna. Maria is de echtgenote van de wereldberoemde dirigent Riccardo Muti. Niet alleen hijzelf is veelvuldig in het festival te bewonderen, zijn contacten in het internationale muziekleven hebben de afgelopen jaren voor een vlootschouw aan internationale artiesten gezorgd: van dirigenten als Zubin Mehta en Valéry Gergiev tot sterren als Alfred Brendel en Claudio Arrau. Overigens beperkt het festival zich niet alleen tot klassieke muziek, de geschiedenis van het Ravenna Festival kent ook namen als Herbie Hancock en Bob Dylan.

Heeft het Ravenna Festival de zomer als brandpunt van haar activiteiten, ook in de winter bedient het de klassieke muziekliefhebber. Komende december zal tijdens het festival Bellini’s opera Norma en Verdi’s Nabucco klinken. Beide producties staan onder leiding van, hoe kan het ook anders, dirigent Riccardo Muti.

Het Ravenna Festival bijwonen? Dat kan! Lees meer over deze 4-daagse reis.

 

Ontdek meer verhalen

Laat u inspireren door musici, reisverslagen of achtergrondverhalen bij de mooiste bestemmingen